Το άβατο των Εξαρχείων και η «απόσυρση» των μυστικών αστυνομικών. Το νέο δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει «έντιμο συμβιβασμό»

Το άβατο των Εξαρχείων και η «απόσυρση» των μυστικών αστυνομικών. Το νέο δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει «έντιμο συμβιβασμό»
Sooc

Άβατο για την ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούν να είναι τα Εξάρχεια, καθώς όποτε εμφανίζονται στην περιοχή αστυνομικοί δέχονται καταδρομικές επιθέσεις από κουκουλοφόρους.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη το πρωί της Κυριακής όταν δέχθηκε επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές τροχονόμος που ρύθμιζε την κυκλοφορία στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Σόλωνος, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διεξαγωγή του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.

Τρία άτομα τον πλησίασαν στις 9.00 και αφού τον τραυμάτισαν ελαφρά του άρπαξαν το πηλίκιο και τον υπηρεσιακό ασύρματο.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, τα ίδια άτομα αμέσως μετά ακινητοποίησαν πεζό πολίτη στην οδό Χαρίλαου Τρικούπη και του αφαλιρεσαν 120 ευρώ και το ρολόι του.

Έμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας αναφέρουν ότι τα Εξάρχεια επέστρεψαν στην κατάσταση που ήταν πριν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008, όταν υπήρχε απαραβίαστο «απαγορευτικό» πρόσβασης.

Ενδεικτικό της σημερινής εικόνας στην περιοχή είναι ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν ούτε άνδρες της Τροχαίας για να καταγράψουν τα ατυχήματα. Την τελευταία φορά που το επιχείρησαν στις 7 Φεβρουαρίου 2015 το περιπολικό κάηκε ολοσχερώς από κουκουλοφόρους και το πλήρωμά του έφυγε τρέχοντας για να σώσει τη ζωή του.

Αυτό που τονίζουν ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι σε αντίθεση με το παρελθόν που υπήρχε δίκτυο πληροφόρησης στα Εξάρχεια από την Κρατική Ασφάλεια, σήμερα οι «μυστικές» ομάδες της Αστυνομίας έχουν αποσυρθεί με εντολή της πολιτικής ηγεσίας. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό άγνοια για τη «δραστηριότητα» κουκουλοφόρων που περιγράφονται από τους αστυνομικούς ως «ομάδες κρούσης».

Η «απόσυρση» των «μυστικών» αστυνομικών έγινε στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, η οποία προβλέπει «συμβιβασμό» με τον αντιεξουσιαστικό χώρο που περικλείεται στο δόγμα «αποσύρουμε τις αστυνομικές δυνάμεις, σταματάτε τα επεισόδια».

Δημοφιλή