Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αυξάνονται οι πιέσεις όσο προσεγγίζουμε τη συμφωνία λένε στην κυβέρνηση

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αυξάνονται οι πιέσεις όσο προσεγγίζουμε τη συμφωνία λένε στην κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
ASSOCIATED PRESS

«Ξαφνικά μας προέκυψε στο τραπέζι το μνημόνιο». Με αυτό τον τρόπο περιγράφουν κυβερνητικές πηγές την εμμονή που εμφανίζουν οι δανειστές τις τελευταίες ημέρες να επαναφέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα μέτρα της 5ης αξιολόγησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά το περιεχόμενο το διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι «αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμπλοκή, είναι προφανές ότι κύκλοι των δανειστών επιχειρούν να επαναφέρουν τη διαπραγμάτευση στο σημείο πριν την 20η Φεβρουαρίου ή ακόμα και πριν την 25η Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές».

Για το λόγο αυτό και με δεδομένες τις δυσκολίες, πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους εντός του Μαΐου, προσπερνώντας έτσι την ενδιάμεση συμφωνία και τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία αυτή θα αφορά τη χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας για τη διετία 2015-2016 και θα προβλέπεται και η διευθέτηση του χρέους.

Αυτές οι εκτιμήσεις από την ελληνική πλευρά προκύπτουν από την εικόνα που υπάρχει στην κυβέρνηση ότι σε πολιτικό επίπεδο οι συζητήσεις είναι «πολύ πιο προωθημένες σε σχέση με αυτές που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο».

Σε αυτό το κλίμα, αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης με την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι “στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group, προσθέτοντας ότι «Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί».

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν υπάρχει η ίδια εκτίμηση στην πλευρά των δανειστών, οι οποίοι δεν επιβεβαίωναν τις πληροφορίες για συνολική συμφωνία εντός του Μαΐου. Αν και μιλούν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, σημειώνουν ότι υπάρχει ακόμα δρόμος.

Οι διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή πάντως οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε οριακό σημείο. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι είναι χαρακτηριστική η εμμονή στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). «Στα περισσότερα από τα υπόλοιπα θέματα υπάρχει σημαντική προσέγγιση. Ωστόσο, η επιμονή του Ταμείου να ληφθούν εδώ και τώρα αποφάσεις για το Ασφαλιστικό και να αποδεχτεί η κυβέρνηση τις ομαδικές απολύσεις, δυναμιτίζει το κλίμα», όπως λένε.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι αν θέλουν οι δανειστές να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά τα ζητήματα αποτελούν “κόκκινες γραμμές” τις οποίες η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τις ξεπεράσει.

Για αυτό το λόγο και η κυβέρνηση αναζητά τουλάχιστον σε αυτούς τους δύο τομείς πολιτική συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί ο σκόπελος και να βρεθεί κοινός τόπος. Μόνη λύση, όπως λένε χαρακτηριστικά, μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να μετατεθούν αυτές οι συζητήσεις στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου (εάν δεν επιβεβαιωθούν οι ελπίδες για συμφωνία εντός του Μαΐου). «Εκεί θα συζητήσουμε το Ασφαλιστικό, αλλά κυρίως το χρέος. Αυτά τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα και πρέπει να το καταλάβουν».

Παρόλα αυτά κυβερνητικοί παράγοντες παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι εκτιμήσεις που γίνονται τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι «πλησιάζουμε στη συμφωνία και αυτό εντείνει τις πιέσεις από την πλευρά των δανειστών». Σε αυτό το κλίμα κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να καταλήξουμε σε συμφωνία, γεγονός που θα βοηθήσει την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Μέτρα 2,5 δισ. ευρώ

Ωστόσο, σε τεχνικό επίπεδο οι διαφορές στο μέτωπο των δημοσιονομικών στοιχείων παραμένουν μεγάλες. Η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές είναι της τάξης των 1,7 δισ ευρώ, καθώς οι θεσμοί εκτιμούν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα θα χρειαστούν μέτρα ύψους 2,5δισ ευρώ. Αντίθετα η Αθήνα “βλέπει” το κενό στα 800εκατ ευρώ, καθώς εκτιμά ότι τα μέτρα που έχει προτείνει με την επιστολή Βαρουφάκη, θα αποδώσουν περισσότερα έσοδα από αυτά που υπολογίζουν οι δανειστές.

Ως εκ τούτου οι δανειστές, μεταξύ άλλων, ζητούν για να κλείσει η «τρύπα» των 2,5δισ ευρώ να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, να επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία, να προχωρήσει η ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων όχι μόνο στο διοικητικό σκέλος αλλά και στο επίπεδο των συντάξεων που παρέχουν, να γίνουν αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και κατάργηση των εξαιρέσεων, ενώ επιμένουν στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015.

Επιπλέον οι δανειστές ζητούν το πάγωμα των προεκλογικών εξαγγελιών που είχε κάνει η κυβέρνηση.

Έτσι οι δανειστές απαιτούν το «πάγωμα» της επαναφοράς:

-της 13ης σύνταξης

-του κατώτατου μισθού στα 751ευρώ

-των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-και του αφορολόγητου στα 12.00ευρώ

Δημοφιλή