Δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Προβλέπει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ

Δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Προβλέπει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ

Δυσοίωνες είναι οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, με πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2015 0,5% για το ΑΕΠ από 2,5% που προβλεπόταν τον Φεβρουάριο.

Η ανεργία, για την οποία είχε προβλεφθεί μείωση στο 22% το επόμενο έτος, αναμένεται να πέσει στο 23,2%. Υπογραμμίζεται ότι η Κομισιόν τονίζει ότι αυτές οι προβλέψεις, που βασίστηκαν στο σημείο όπου βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις πριν από δύο εβδομάδες, λαμβάνουν ως δεδομένο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Το θετικό momentum...έχει πληγεί λόγω της αβεβαιότητας από την ανακοίνωση των έκτακτων εκλογών τον Δεκέμβριο» αναφέρει η Κομισιόν στην αναφορά της. Παράλληλα, γίνεται λόγος για έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά στην στάση της κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις για τα πακέτα στήριξης.

Το χρέος αναμένεται πλέον να φτάσει στο 180,2% του ΑΕΠ, τη στιγμή που τον Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε πτώση στο 170,2%.

Πέρα από τις δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ της θα σημειώσει άνοδο της τάξης του 1,5% αυτό το έτος, τη στιγμή που η αντίστοιχη πρόβλεψη τον Φεβρουάριο ήταν 1,3%.

Από πλευράς του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι οι εξελισσόμενες εδώ και τρεις μήνες συζητήσεις για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και η αβεβαιότητα που αυτές συνεπάγονται έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο τομέα της ανάπτυξης όσο και των κρατικών ελλειμμάτων.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι οι μετριοπαθέστερες σε σχέση με το παρελθόν εκτιμήσεις της Επιτροπής βασίζονται στο γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία θα βελτιωθούν και οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε λύση για την Ελλάδα θα πρέπει να βασιστεί σε 4 άξονες: Τον σεβασμό του αποτελέσματος των εκλογών, την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών της, την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την τόνωση της ανάπτυξης.

Επίσης, ο Επίτροπος τόνισε ότι όλα αυτά θα έχει την ευκαιρία να τα συζητήσει στη συνάντηση με το Γιάννη Βαρουφάκη, σημειώνοντας παράλληλα ότι άλλοι ιθύνοντες της Ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στη Φρανκφούρτη. «Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί, ενώ εξήγησε πως στόχος όλων είναι να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα» και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ξαναμπεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Η ευρωζώνη δεν είναι μια ζώνη σταθερών ισοτιμιών, είναι ένα ενιαίο νόμισμα και η πορεία του είναι μη αναστρέψιμη, συνέχισε ο Επίτροπος Οικονομικών υπογραμμίζοντας πως έπειτα από μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη θα ακολουθούσε το ερώτημα «ποιος είναι ο επόμενος» και θα χανόταν η ισχύς της.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει από το επόμενο Eurogroup μια απόφαση που θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης της ρευστότητας της Ελλάδας, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε πως ελπίζει ότι σε μία εβδομάδα, η Ελλάδα θα έχει καταγράψει ισχυρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θεωρώντας πως «αυτό θα είναι ένα ισχυρό σημάδι για το Eurogroup και τους εταίρους της».

Από πλευράς του, στους θεσμούς παρέπεμψε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συγκερκιμένα ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους «Είναι φυσιολογικό πριν από καθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις Θεσμούς και την Ελλάδα» . Παρέπεμψε δε στους Θεσμούς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του και πρόσθεσε ότι ο Πολ Τόμσεν, κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Ρίγα, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικων ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και επανέλαβε ότι πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει να πέσει το συνολικό χρέος στο 120% ΑΕΠ το 2022.

Δημοφιλή