ΔΙΕΘΝΕΣ
05/05/2015 04:02 EEST

Μέλη απομονωμένης φυλής ιθαγενών εισέβαλαν σε χωριό στο Περού σκοτώνοντας νεαρό κάτοικο

Μέλη φυλής ιθαγενών που ζει αποκομμένη από τον σύγχρονο πολιτισμό στο τμήμα του Αμαζονίου που ανήκει στο Περού επιτέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε έναν οικισμό σε απομακρυσμένη περιοχή, όπου ένας ιθαγενής σκότωσε έναν χωρικό ρίχνοντάς του ένα βέλος με το τόξο του. Ο 20χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από το βέλος, που καρφώθηκε στο στήθος του, την περασμένη Παρασκευή, στην περιοχή Μάδρε δε Διός, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού του Περού, προσθέτοντας ότι η επίθεση διαπράχθηκε από μέλη της φυλής Μάσκο Πίρο.

Η φυλή Μάσκο Πίρο, τα μέλη της οποίας ζουν συνήθως σε όχθες ποταμών, όπου αναζητούν αυγά χελωνών για να τρέφονται, είναι νομαδική. Τα μέλη της αποφεύγουν κάθε επαφή με άλλες κοινότητες ενώ ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι η φυλή αριθμεί περίπου 600 μέλη, που ζουν στη ζούγκλα, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία ενώ βρίσκονται υπό τη διαρκή απειλή του σύγχρονου πολιτισμού.

Μέλη της Μάσκο Πίρο έχουν συγκρουστεί με υλοτόμους, λαθροκυνηγούς και λαθρέμπορους ναρκωτικών που εισέβαλαν σε περιοχές όπου ζουν. Ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι τα σύγχρονα εργαλεία ασκούν τελευταία έλξη στους ιθαγενείς, που επιτίθενται σε απομακρυσμένα χωριά και σε καταυλισμούς τουριστών.

Οι κάμερες των φωτογράφων σπάνια καταφέρνουν να προσεγγίσουν τα μέλη της φυλής, όπως στο βίντεο που είναι διαθέσιμο, ενώ μια από τις σπάνιες εμφανίσεις τους ήταν το 2013 και ακολούθως πέρυσι, οπότε περίπου 100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από δύο χωριά στην περιοχή Μάδρε δε Διός αμέσως μετά την επιδρομή μελών της φυλής που απέσπασαν τρόφιμα και εργαλεία.

Οι αρχές του Περού απαγορεύουν κάθε σωματική επαφή με μέλη της Μάσκο Πίρο και άλλων απομονωμένων φυλών, κυρίως λόγω της έλλειψης ανοσίας των ιθαγενών σε πολλούς ιούς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)