Οι 7 υποθέσεις άγριας δολοφονίας παιδιών από τους γονείς τους, που σόκαραν την ελληνική κοινωνία

Οι 7 υποθέσεις άγριας δολοφονίας παιδιών από τους γονείς τους, που σόκαραν την ελληνική κοινωνία
EUROKINISSI

Η αποτρόπαια δολοφονία της 4χρονης Άννυ δυστυχώς δεν είναι η πρώτη που προκαλεί αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη είτε εξαιτίας των ανατριχιαστικών λεπτομερειών του εγκλήματος, είτε εξαιτίας του φερόμενου θύτη, που όπως φαίνεται δεν είναι άλλος από τον ίδιο το γονιό της.

Παιδοκτονίες, έχουν καταγραφεί αρκετές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και κάποιες εξ αυτών ήταν πραγματικά σοκαριστικές.

1972: Θύματα δύο ανήλικα παιδιά, η μητέρα τους και η γιαγιά τους

Στις 5 Ιανουαρίου του 1972 ξέσπασε φωτιά σε μονοκατοικία της 28ης Οκτωβρίου στα Βριλήσσια. Θύματα η Αντιγόνη Μάρκου και τα δύο ανήλικα εγγόνια της. Η κόρη της Βασιλική, κρατήθηκε στη ζωή για μερικές ώρες μόνο για να αποκαλύψει το δράστη της δολοφονίας. Η γυναίκα δήλωσε πως είδε τον άνδρα της, Βασίλη Λυμπέρη να περιλούζει με βενζίνη όλο το σπίτι και να την απειλεί πως ήρθε η ώρα να πληρώσει για όλα. Η γυναίκα ανέφερε πως την άρπαξε και την πέταξε στις φλόγες.

Ο δράστης, ο οποίος βρισκόταν σε διάσταση από τη γυναίκα του, αρχικά έδειχνε συντετριμμένος από το τετραπλό φονικό αλλά όταν έφτασε στο παλιό του σπίτι ο κόσμος προσπάθησε να τον λιντσάρει.

Παραδέχθηκε την ενοχή του και υποστήριξε πως δεν είχε σκοπό να βλάψει τα δύο του παιδιά αλλά την πεθερά του που, όπως υποστήριζε, ήταν η αιτία για την αρνητική τροπή της σχέσης με τη γυναικά του.

Ο Λυμπέρης είχε δύο συνεργούς, καταδικάστηκε σε θάνατο και είναι ο τελευταίος θανατοποινίτης, η ποινή του οποίου εκτελέστηκε στις 25 Αυγούστου του 1972.

1993: Θύμα, 6χρονο αγόρι

Η στυγερή δολοφονία έλαβε χώρα στην Ερμιόνη στις 31 Δεκεμβρίου 1993. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο 6χρονος Νίκος Δουρής δεν επέστρεψε στο σπίτι του και οι γονείς του Γεωργία και Μανώλης ενημέρωσαν την αστυνομία για την εξαφάνισή τους γιου τους.

Το αγοράκι βρέθηκε νεκρό και κακοποιημένο σεξουαλικά. Τελικά ο πατέρας του εξαφανισμένου παιδιού και ένα από τα έξι αδέρφια του μικρού, βρήκαν το άψυχο κορμί του στον μαντρότοιχο μιας αλάνας, κοντά στο σπίτι της οικογένειας. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως το παιδί πέθανε από ασφυξία, καθώς ο δράστης του είχε κλείσει τη μύτη και το στόμα. Πριν του πάρει όμως τη ζωή, το είχε βιάσει. Ο πατέρας θρηνούσε απαρηγόρητος και ζητούσε να βρεθεί ο δολοφόνος του γιου του, ενώ ορκιζόταν να πάρει εκδίκηση.

Η αστυνομία όμως δεν έχει πειστεί αφού ο Μανώλης Δουρής κατά την κατάθεσή του, έπεσε σε αντιφάσεις. Τελικά ομολόγησε: «Με κυριεύει μια σπάνια ασθένεια, με μεταμορφώνει. Με έπιαναν κρίσεις και δεν έβλεπα μπροστά μου. Ο καθένας στη θέση μου το ίδιο μπορεί να έκανε».

Καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά δεν εξέτισε παρά μόνο δυο χρόνια της ποινής του αφού βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο κελί του στις φυλακές Τριπόλεως. Το προηγούμενο διάστημα είχε αναφερθεί πως είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από συγκρατούμενούς του σε όποια φυλακή και αν κρατείτο.

1994: Θύμα, 16χρονος έφηβος

Τον Σεπτέμβριο του 1994, ο Νικόλαος Δημόπουλος σκοτώνει με τσεκούρι τον 16χρονο γιο του, την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι τους στη Λευκάδα Φθιώτιδας. Οι αρχές ανέφεραν πως ο δράστης προέβη στην αποτρόπαια αυτή πράξη επειδή ο γιος του, του έκανε διαρκώς παρατηρήσεις επειδή έπινε, μεθούσε και γινόταν κακότροπος. Καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά ο Δημόπουλος αρνήθηκε να απολογηθεί και να μιλήσει για την πράξη του.

1996: Θύμα, νεαρός άνδρας

Η παιδοκτονία τελέστηκε στις 7 Ιουλίου του 1996, όταν ο 54χρονος μηχανολόγος και επιχειρηματίας Απόστολος Κοσμάς σκότωσε επίσης με τσεκούρι τον πρωτότοκο γιο του την ώρα που εκείνος κοιμόταν. Ακολούθως μετέφερε το πτώμα σε εξοχικό σπίτι της οικογένειας και του έβαλε φωτιά. Για να είναι σίγουρος όμως πως δεν θα άφηνε κανένα ίχνος πίσω του, προχώρησε και στον τεμαχισμό της σορού με ένα πριόνι. Συνελήφθη τη στιγμή που έβαζε τα τεμαχισμένα μέλη του γιου του σε σακούλες σκουπιδιών.

Η οικογενειακή τραγωδία βέβαια είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όταν ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου. Ο πατέρας του όμως δεν ήθελε να του κάνει εισαγωγή σε ψυχιατρείο, δεν το άντεχε, αλλά και ο γιος του αρνείτο να λάβει φαρμακευτική αγωγή. Επέλεξε λοιπόν να βάλει μόνος του ένα τέλος στις δύσκολες στιγμές που βίωνε η οικογένεια.

Αν και καταδικάστηκε σε 15ετή ποινή κάθειρξης, δεν την εξέτισε αφού πέθανε λίγο μετά τη δίκη. Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της έδρας που του αναγνώρισε ελαφρυντικά, η σύζυγος και ο δεύτερος γιος του τον υπερασπίστηκαν ενώ και η κοινή γνώμη επέδειξε συμπόνοια, κάτι που σπάνια συμβαίνει σε περιπτώσεις παιδοκτονίας.

1997. Θύμα, 22χρονη έγκυος

Ήταν Φεβρουάριος του ’97, όταν η 48χρονη τότε Παναγιώτα Τσιφρικά, φέρεται να δηλητηρίασε την κόρη της Κωνσταντίνα, 22 ετών και έγκυος 9 μηνών στο πρώτο της παιδί. Το «έγκλημα» της νεαρής γυναίκας ήταν πως θα αποκτούσε παιδί εκτός γάμου.

Ο θάνατος της νεαρής σόκαρε το πανελλήνιο όπως και η φερόμενη ως ομολογία της μητέρας της: «Η Κωστούλα με ξεφτίλισε. Έπρεπε να ξεπλύνω την ντροπή και ζητώ η κοινωνία και ο Θεός να με συγχωρήσουν».

Το Κακουργιοδικείο Ζακύνθου την καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και 6 μηνών με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη μέχρι να γίνει η δίκη της στο Εφετείο όπου υποστήριξε πως ουδέποτε ομολόγησε το φονικό. Ισχυρίστηκε δε πως η κόρη της, αυτοκτόνησε.

1999. Θύματα, τρία ανήλικα παιδιά

O Κώστας Mεταξάκης, ήταν σε διάσταση με τη γυναίκα με την οποία είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Το ζευγάρι τσακωνόταν συχνά και έτσι η σύζυγός του είχε φύγει από το σπίτι. Ο Μεταξάκης όμως τον Ιούνιο του 1999, απήγαγε τα παιδιά του νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα την πείσει να γυρίσει κοντά του. Ηρέμησε αλλά δεν εγκατέλειψε το σχέδιο του. Τελικά στις 20 Σεπτεμβρίου 1999, πήρε με το αυτοκίνητο του τη 12χρονη κόρη του και τους τρεις γιου τους 10 και 4 ετών και το δίχρονο αβάπτιστο «βενιαμίν» της οικογένειας για να τα πάει βόλτα. Τα οδήγησε στον Αλμυρό ποταμό και έπνιξε τα τρία αγόρια. Το κορίτσι το εγκατέλειψε στη μέση του δρόμου. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε τρις ισόβια.

2014: Θύμα, νήπιο 3 ετών

Τον περασμένο Οκτώβριο στο Ηράκλειο της Κρήτης αποκαλύπτεται η υπόθεση της κακοποίησης και τελικά δολοφονίας ενός 3χρονου αγοριού, με φερόμενους δράστες τους γονείς του οι οποίοι κατηγορήθηκαν πως του στέρησαν τη ζωή περιλούζοντας το με βραστό νερό.

Στο δε άψυχο κορμί του νηπίου βρέθηκαν και παλαιότερες κακώσεις, εγκαύματα, νυχιές και χτυπήματα από βέργα. Το αγοράκι είχε υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 70% του σώματος του. Η 19χρονη μητέρα, φέρεται να ισχυρίστηκε πως όντως έριχνε καυτό νερό στο παιδί προκειμένου να το βοηθήσει να ενεργηθεί ενώ ο 29χρονος πατέρας υποστήριξε πως το αγοράκι σκόνταψε πάνω σε έναν κουβά με καυτό νερό.

Δημοφιλή