ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/05/2015 13:17 EEST | Updated 05/05/2015 13:46 EEST

Μαξίμου: Οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ μπλοκάρουν τη συμφωνία

Menelaos Myrillas / SOOC

Αρνητική εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταδίδει το Μαξίμου, αποδίδοντας όμως ευθέως το πρόβλημα σε διαφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Είναι άγνωστο ακόμη αν πρόκειται για εμπλοκή και αν από αυτήν δρομολογηθούν πολιτικές και άλλες εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και απεκδύεται κάθε ευθύνης: «η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».

«Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού»», αποκαλύπτει non paper του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση περιγράφει και την διαφορά στρατηγικής που «δημιουργεί εμπόδια»:

«α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».

«Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους», υπογραμμίζει η κυβέρνηση και με βάση την «κραυγαλέα αντίφαση» αποφασίζει:

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι

-«στους σημερινούς FT αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ [άρθρο του Peter Spiegel]. Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

-«την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας».

Να σημειωθεί πάντως ότι ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα των FT, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, είχε μεν προειδοποιήσει, απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην Ρίγα, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, αλλά δεν είχε κάνει λόγο για την ανάγκη «κουρέματος». «Το ΔΝΤ δεν έκανε βεβαίως τέτοιο σχόλιο», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εξήγησε ότι από το Ταμείο είχε γίνει γνωστό ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά χειροτερεύουν καθώς η πορεία των μεταρρυθμίσεων διεκόπη λόγω των εκλογών και των αλλαγών που σημειώθηκαν κατόπιν.