Οριακές διαπραγματεύσεις ακόμα μια φορά. Κρίσιμες επαφές για την αναζήτηση λύσης

Οριακές διαπραγματεύσεις ακόμα μια φορά. Κρίσιμες επαφές για την αναζήτηση λύσης
Sooc

Και ξαφνικά οι δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας πέρασαν στην αντίπερα όχθη, καθώς πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ισχυρίζονται ότι οι δανειστές έχουν μπλέξει τις «κόκκινες γραμμές» τους. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, μεταφέροντας στο στρατόπεδο των εταίρων τις ευθύνες για τις όποιες εμπλοκές.

Σημειώνεται ότι διαδοχικά ραντεβού είχε το δίδυμο Δραγασάκη-Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με τον ομόλογο του στο Παρίσι και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας στις Βρυξέλλες.

Το μπαράζ συναντήσεων έχει να κάνει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενημερώσει τους βασικούς «παίχτες» της διαπραγμάτευσης σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως για τις υποχωρήσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Αυτό άλλωστε είναι και το καινούργιο στοιχείο που προσθέτει στη διαπραγματευτική της φαρέτρα, ώστε να αποσπάσει τη δέσμευση των δανειστών για την παροχή ρευστότητας προς την ελληνική Οικονομία. Όπως έγραψε η HuffPost Greece κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι «έχουμε δώσει πολλά δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα», συμπληρώνοντας ότι μόνο μια πολιτική συμφωνία, θα δώσει διέξοδο στις «ατέρμονες» τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το κλίμα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν χθες Τρίτη ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει, εάν πρώτα δεν υπάρξει κατ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ήταν και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που μετέφεραν οι κ.κ Δραγασάκης και Τσακαλώτος προς τον κ. Ντράγκι. Οι δύο άνδρες αρχικά ενημερώθηκαν σχετικά με τις προθέσεις του Δ.Σ της ΕΚΤ αναφορικά με τη σημερινή (Τετάρτη) απόφαση για τη νέα αύξηση του ELA, ώστε να διατηρηθεί το μαξιλαράκι ασφαλείας που διατηρούν οι τράπεζες.

Αν και σε αυτό το σκέλος τα νέα για την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως είναι καλά, στο σκέλος της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της πριν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ή έστω ισχυρές ενδείξεις ότι θα επιτευχθεί σύντομα.

Στο μέτωπο των τεχνικών διαπραγματεύσεων, στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι η επαναφορά από την πλευρά του ΔΝΤ της απαίτησης του για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ανακατεύει ξανά την τράπουλα και μάλιστα τη στιγμή που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να φέρει χρονικά πιο κοντά τη συνολική συμφωνία.

Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι η επαναφορά του θέματος της βιωσιμότητας του χρέους ρίχνει τη μπάλα στο γήπεδο των Ευρωπαίων. Πλέον η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα διευθετήσει το χρέος ή θα αποδεχτεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σηκώνοντας στους ώμους της το οικονομικό βάρος.

Πάντως τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών, φαίνεται να μην τις συμμερίζονται οι εταίροι.

Τις τελευταίες ώρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες εκπέμπουν συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν στο τραπέζι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, σε τεχνικό επίπεδο οι διαφορές παραμένουν, καθώς οι δανειστές επιμένουν στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων που θα καλύψουν κενό τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ξεπερνούν τα 800 εκατ ευρώ.

Με βάση τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές το ενδεχόμενο συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαΐου απομακρύνεται. Σύμφωνα όμως με πηγές από την ελληνική πλευρά, το γεγονός αυτό δεν αποκλείει μια θετική ανατροπή των δεδομένων τις επόμενες ημέρες ή τουλάχιστον μια θετική δήλωση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup.

Δημοφιλή