ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2015 20:03 EEST | Updated 06/05/2015 20:09 EEST

Κοτζιάς: Δεν υπάρχει Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, διότι δεν θα υπάρχει και ευρωζώνη

Chip Somodevilla via Getty Images
WASHINGTON, DC - APRIL 20: Greek Foreign Minister Nikos Kotzias delivers brief remarks to reporters before meeting with U.S. Secretary of State John Kerry at the State Department headquarters April 20, 2015 in Washington, DC. Before going behind closed doors for a meeting, Kerry expressed his concern about proposed legislation in the Greek parliament that could lead to the early release of convicted terrorists. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Το δίλημμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ είναι λανθασμένο, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 fm.

Αρχικά, ο Νίκος Κοτζιάς, τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να δώσει μάχη και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει- βέτο, ευρωπαϊκό νόμο, διαδικασίες και συμμαχίες- προκειμένου να αντιμετωπίσει όλους αυτούς που νομίζουν ότι η λύση των δικών τους προβλημάτων είναι το σπρώξιμο της Ελλάδας προς την έξοδο», για να εκφράσει την πεποίθηση του πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, καθώς Ελλάδα χωρίς ευρωζώνη σημαίνει πως δεν θα υπάρχει και ευρωζώνη.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έχει μέλλον και να υπάρχει, πρέπει να διασφαλίσει τη λειτουργία των δύο αρχών, κανόνων και δικαίου, και να βρίσκει λύσεις μέσα από συμβιβασμούς, διάλογο και διαπραγμάτευση. Και το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με αυτό τον τρόπο», προσθέτοντας πως «είμαστε σε μια διαπραγμάτευση όπου θα καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό», καθώς «τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια εσωτερική συνεννόηση μεταξύ των θεσμών, που διευκολύνει αυτό τον έντιμο συμβιβασμό».

Αναφορικά με τους θεσμούς, ανέφερε πως δεν είναι «ένα παιχνίδι λέξεων», καθώς οφείλουν να λειτουργούν με κανόνες δικαίου, ενώ το δύσκολο ήταν πως οι θεσμοί μεταξύ τους είχαν διαφορετικές απόψεις συμβιβασμών και διαφορετική τάση στο να βάζουν κόκκινες γραμμές.

Αιχμές άφησε, επίσης, κάνοντας λόγο για μια «αντιπαλότητα» που υπάρχει ως προς την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, «όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, όπου, αυτό που ονομάζουν διαπλοκή, το σύστημα συνενοχής με επικεφαλής την ελληνική ολιγαρχία είκοσι οικογενειών προσπαθεί, επικαλούμενο και τους ξένους, να στερεώσει μια θέση που δεν έπρεπε να υπάρχει».

Σε σχετική ερώτηση, του δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου, απάντησε πως «η κυβέρνηση κινδυνεύει μόνο αν η ολιγαρχία μπορέσει να αποδυναμώσει αυτή τη σχέση με το λαό που έφερε τις κυβερνητικές δυνάμεις στην εξουσία» ενώ τόνισε ότι «είναι καλό να ακούγονται και διαφορετικές γνώμες στην κυβέρνηση για να υπενθυμίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θα συμβεί αν δεν επέλθει έντιμος συμβιβασμός».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι «να αναβαθμίσει τη θέση της στο διεθνή καταμερισμό και εργασίας και πολιτικής και διπλωματίας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)