ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/05/2015 16:24 EEST | Updated 06/05/2015 16:24 EEST

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τη Διαύγεια και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της κυβέρνησης

Eurokinissi

Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια οι συνολικά 14 τροπολογίες (υπουργικές και βουλευτικές) που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αποκατάσταση αδικιών στη Δημόσια Διοίκηση μετά την ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε το Ποτάμι.

 

Μεταξύ των τροπολογιών, ψηφίστηκαν οι δύο υπουργικές που αφορούν τη Διαύγεια και την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Από τη συνεδρίαση είχαν αποχωρήσει η ΝΔ, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση για τον «καταιγισμό» των τροπολογιών, και το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας -πλην της αθρόας κατάθεσης άσχετων και αντισυνταγματικών τροπολογιών- και «σύγκρουση συμφερόντων» στο πρόσωπο του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος και εισηγήθηκε το νομοσχέδιο.

 

«Ναι» στις τροπολογίες για τη μεταφορά των αποθεματικών των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) και 36 «όχι» (Ποτάμι, ΧΑ, ΚΚΕ).

 

Θετική επίσης ψήφο έδωσαν στην τροπολογία για τη Διαύγεια 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» ψήφισαν 36 βουλευτές από το Ποτάμι και τη ΧΑ, ενώ «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές του ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαίωναν, έπειτα από αντιδράσεις, ότι δεν καταργείται, ούτε κατά διάνοια, η Διαύγεια» και υπογραμμίζοντας πως κυβέρνηση φιλοδοξεί να την αναπτύξει περαιτέρω.

Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι δεν καταργείται καμία υποχρέωση δημοσίευσης πράξεων δαπανών, ενώ σε ό,τι αφορά την επίμαχη τροπολογία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιχειρείται μια «τεχνικού τύπου» διευθέτηση για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας δαπανών συγκεκριμένου οικονομικού έτους, η πληρωμή των οποίων μετακυλύεται και διενεργείται σε βάρος των πιστώσεων του επόμενου οικονομικού έτους, διευκρινίζοντας ότι αυτό γίνεται για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)