Συμφωνία σε μέρες ή εβδομάδες βλέπει ο Βαρουφάκης - Συνεχείς διαβουλεύσεις

Συμφωνία σε μέρες ή εβδομάδες βλέπει ο Βαρουφάκης - Συνεχείς διαβουλεύσεις
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis gestures on March 9, 2015 before the start of a meeting of Eurogroup finance ministers at EU headquarters in Brussels. European finance ministers urged Greece to stop wasting time in talks on its crucial bailout as debt-stricken Athens warned of a possible referendum if its reform plans are rejected. Dijsselbloem said Greece had to make concrete progress if it wanted financial aid to be extended through the summer. Varoufakis was presenting Athens' latest
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis gestures on March 9, 2015 before the start of a meeting of Eurogroup finance ministers at EU headquarters in Brussels. European finance ministers urged Greece to stop wasting time in talks on its crucial bailout as debt-stricken Athens warned of a possible referendum if its reform plans are rejected. Dijsselbloem said Greece had to make concrete progress if it wanted financial aid to be extended through the summer. Varoufakis was presenting Athens' latest
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Συμφωνία σε μέρες ή εβδομάδες «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, όπως ανέφερε σήμερα Πέμπτη, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συζητήσεις στο Brussels Group, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup. Συγκρατημένη αισιοδοξία για πιθανή πρόοδο στο επικείμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στο Βέλγιο για το European Business Summit, όπου το απόγευμα της Πέμπτη συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι η συμφωνία για τη μετά Ιούνιο εποχή πρέπει να περιέχει απαραιτήτως ένα επενδυτικό πακέτο, διαχείριση του χρέους και ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, ένας λόγος που έχει καθυστερήσει η συμφωνία είναι η επικέντρωση στα διαδικαστικά για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης, ενώ, όπως είπε, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συζήτηση για τη μετά Ιούνιο εποχή και για τη γενικότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία για τη μετά Ιούνιο εποχή πρέπει να περιέχει απαραιτήτως τρία στοιχεία: ένα νέο επενδυτικό πακέτο, ρυθμίσεις για τη διαχείριση του χρέους και για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως, στο πλαίσιο του Brussels Group αναζητείται μια «ουσιαστική πρόοδος».

«Ελπίζω και περιμένω να υπάρχει πρόοδος την οποία θα αποτιμήσει το Eurogroup της Δευτέρας, στον δρόμο προς μια περαιτέρω συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως υπάρχει διάθεση «να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση και να δουλέψουμε για το καλό της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ πιο κοντά, καθώς μιλάνε πλέον «την ίδια γλώσσα».

Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως είναι «μύθος» ότι η Ελλάδα δεν παρέδωσε λίστα μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως τρεις είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης: να καταλήξει σε μια λογική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, να κινητοποιήσει τη δημόσια περιουσία μέσα από ιδιωτικοποίησεις με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται η ίδια, μακριά από τη λογική του ξεπουλήματος, και να προχωρήσει σε μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ΦΠΑ.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, είπε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να εκμοντερνιστεί, ενώ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα στα στάνταρντς του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταβάλει την Τρίτη τη δόση των 750 περίπου εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Τριήμερο διαβουλεύσεων πριν το Eurogroup

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το Brussels Group και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όλο αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στις συζητήσεις για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι αποτυπώνει την κοινή τους αντίληψη για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, καθώς και την ανάγκη η αγορά εργασίας να στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Επιπλέον ο Μ. Σχοινάς είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρτς.

Εξάλλου, σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, και ιδιαίτερα όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε στη χθεσινή κοινή δήλωσή τους (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ), σύμφωνα με την οποία κοινός τους στόχος είναι «να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη». Επίσης σχολίασε ότι η κοινή αυτή δήλωση έλεγε το «αυτονόητο», αλλά όπως είπε, «μερικές φορές το αυτονόητο έχει συγκεκριμένη αξία για κάποιους».

Ελπίδες για το Eurogroup της 11ης Μαΐου

Τέλος, ερωτηθείς αν μπορούμε να αναμένουμε θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες προβλέψεις, καθώς οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, το θέμα αφορά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και όχι την Επιτροπή.

Επανέλαβε δε ότι οι τρεις θεσμοί στην κοινή τους δήλωση επισημαίνουν πως «εργάζονται σκληρά για να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου».

Ανοιχτά ζητήματα εργασιακά και συνταξιοδοτικά

Εν τω μεταξύ ελληνικές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν πως το Brussels Group οδεύει προς την ολοκλήρωση με τα σημεία σύγκλισης απόψεων να είναι πλέον πολλά και σημαντικά, αλλά και με ορισμένα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, όπως αυτά που άπτονται των εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, αναφέρουν πως οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025, και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ως προς τα εργασιακά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να είναι σημαντική και πως επί της ουσίας δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup , η οποία, όπως σημειώνουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας.

Δημοφιλή