Ελπίζουν σε συμφωνία, τρέχουν για σύγκλιση, ετοιμάζουν τα μέτρα

Ελπίζουν σε συμφωνία, τρέχουν για σύγκλιση, ετοιμάζουν τα μέτρα
Sooc

Με την ολοκλήρωση του καταλόγου των εισπρακτικών μέτρων, αλλά και των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό (τουλάχιστον στο αρχικό τους σκέλος) η κυβέρνηση ευελπιστεί να ξεπεράσει τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση και να καταλήξει τις επόμενες ημέρες σε μια κατ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές.

Τα μηνύματα που έρχονται τόσο από την Αθήνα όσο και από της Βρυξέλλες αναφέρονται σε σημαντική πρόοδο σε πολλά από τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεπεραστεί όλα τα «αγκάθια».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στη λίστα με τα εισπρακτικά μέτρα ύψους έως και 14 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, τα οποία θα καλύψουν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού και παράλληλα θα δώσουν το «πράσινο φως» στους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν στο προσεχές Eurogroup σε μια θετική δήλωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

H Αθήνα επιδιώκει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή και για αυτό το λόγο η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης που μετέχει στο Brussels Group έλαβε εντολή να παραμείνει μέχρι τότε στις Βρυξέλλες με στόχο να βρεθούν σημεία σύγκλισης στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται τα σημεία που συγκλίνουν οι δύο πλευρές, αλλά όπως σημειώνουν υπάρχουν ακόμα διαφορές που θα πρέπει να εξεταστούν το επόμενο διάστημα στο Ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τους στόχους του προϋπολογισμού.

Ειδικά για το τελευταίο, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν ακόμα τεράστιες διαφορές, καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό ξεπερνά τα 2,5 δισ ευρώ. Αυτή η εκτίμηση σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει κίνδυνος μηδενικής ή ακόμα και αρνητικής ανάπτυξης το 2015, αλλά και επιστροφής σε πρωτογενή ελλείμματα κάνουν τους δανειστές να διατηρούν επιφυλάξεις αν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αρκούν.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη. Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι αν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν σύντομα, τότε η ανάπτυξη το 2015 θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς, ενώ η επιστροφή της ομαλότητας στην οικονομία θα επιτρέψει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η δόση

Κυβερνητικές πηγές εκπέμπουν σημάδια αισιοδοξίας σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, μετά και το μπαράζ επαφών που έχει όλες αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως σημαντικό βήμα προόδου τη σύγκλιση απόψεων που υπήρξε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, αλλά και την κοινή δήλωση των τριών θεσμών, ενώ όπως λένε ενδεικτική του καλού κλίματος που υπάρχει είναι και η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει ακόμα μια φορά το όριο του ELA.

Ωστόσο, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων ή ακόμα και μια δήλωση προόδου από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της 11ης Μαΐου δεν αρκούν ώστε να προχωρήσουν οι θεσμοί στην αποδέσμευση του συνόλου ή μέρους της δόσης των 7,2 δισ ευρώ.

Όπως έλεγαν κοινοτικοί αξιωματούχοι «Για κάτι τέτοιο δεν αρκεί μία δήλωση προόδου, αλλά θα πρέπει οι θεσμοί να βεβαιωθούν πως η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύεται».

Ως εκ τούτου η Ελλάδα προσβλέπει σε αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει είτε στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, είτε σε άλλες “ενδιάμεσες” λύσεις ώστε η Αθήνα να βρεί την πολυπόθητη ρευστότητα.

Το τίμημα

Η συμφωνία θα φέρει και πάλι αντιμέτωπους του Έλληνες φορολογούμενους με μια νέα λίστα μέτρων η οποία θα κοστίσει συνολικά έως και 14 δισ. ευρώ. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι αυτή τη φορά τα μέτρα θα αφορούν τους έχοντες και κατέχοντες, καθώς θα στοχεύουν στα υψηλά εισοδήματα και όχι στους «συνήθεις υπόπτους».

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει:

  • -Έκτακτη εισφορά στους 500 πλουσιότερους φορολογούμενους
  • -Επαναφορά έκτακτης εισφοράς στο 100% για εισοδήματα άνω των 50.000ευρώ
  • -Αύξηση 30% του φόρου πολυτελείας, με τον οποίο θα φορολογηθούν και τα σκάφη αναψυχής
  • -Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, ο οποίος θα επιβληθεί όμως με τις νέες αντικειμενικές τιμές.
  • -Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, ο οποίος θα είναι μεταξύ του 15% και του18%. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει φάρμακα και είδη διατροφής να διατηρηθούν στο χαμηλό συντελεστή 6,5%
  • -Επιβολή τέλους διαμονής από 1 έως 5 ευρώ τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω, στα νησιά του Αιγαίου
  • -Επιβολή φόρου 3% κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια στα νησιά του Αιγαίου.
  • -Φόρος 6% σε προϊόντα πολυτελείας (σε κοσμήματα, ρούχα κ.α) στα νησιά του Αιγαίου
  • -Συναλλαγές άνω των 70ευρώ με κάρτες στα νησιά του Αιγαίου

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει τα εξής:

  • -Κατάργηση πρόωρων συντάξεων
  • -Περικοπή υψηλών επικουρικών συντάξεων
  • -«Πάγωμα» επαναφοράς 13ης σύνταξης
  • -«Πάγωμα» θέσπισης αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ
  • -Ρύθμιση «κόκκινων δανείων»
  • -Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων

Δημοφιλή