Αποφυλακίστηκε ο νεαρότερος κρατούμενος στην ιστορία του Γκουαντάναμο

Αποφυλακίστηκε ο νεαρότερος κρατούμενος στην ιστορία του Γκουαντάναμο
Σκίτσο του Ομάρ Καντρ
Σκίτσο του Ομάρ Καντρ
ASSOCIATED PRESS

«Η ελευθερία είναι πολύ πιο όμορφη από ότι πίστευα».

Με αυτά τα λόγια ο Ομαρ Καντρ, ο νεότερος κρατούμενος που έχει υπάρξει στην ιστορία του Γκουαντάναμο, περιγράφει τις πρώτες του στιγμές και εντυπώσεις εκτός της φυλακής, μετά την αποφυλάκιση του ύστερα από καταβολή εγγύησης.

Ο 28χρονος πλέον Ομάρ Καντρ σε ηλικία 15 ετών είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν, όπου είχε ομολογήσει την ενοχή του για τη δολοφονία ενός Αμερικανού στρατιώτη.

Έγκλειστος από το 2002, έμεινε στο Γκουαντάναμο για 10 περίπου χρόνια, έως ότου μεταφέρθηκε σε φυλακή στην επαρχία της Αλμπέρτα το 2012. Πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που διώχθηκε από δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, κατηγορούμενος για τις ενέργειες που διέπραξε ως ανήλικος.

Ο Ομάρ Καντρ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποφυλάκιση του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον καναδικό λαό για την υποστήριξη που του έδειξε, σημειώνοντας πως «θα ήθελα απλώς να τους ευχαριστήσω και θα τους ζητούσα να μου δώσουν μια ευκαιρία και θα ξαφνιαστούν».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της βρετανικής Guardian, αν θα ήθελε να πει κάτι και προς τις Η.Π.Α, ο Καντρ αποκρίθηκε: «Μπορώ να πω πως λυπάμαι για τον πόνο που ίσως έχω προκαλέσει στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να κάνω για το παρελθόν. Αλλά ελπίζω πως το μέλλον… Μπορώ να κάνω κάτι για το μέλλον».

Στις πρώτες στιγμές μετά την αποφυλάκιση του, ο Ομάρ Καντρ δεν θέλησε να αναφερθεί στις συνθήκες εγκλεισμού που συνάντησε στο Γκουαντάναμο, για τις οποίες είχε αναφέρει παλαιότερα πως, για παράδειγμα, οι φυλακισμένοι ήταν αναγκασμένοι να στερούνται τον ύπνο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Θέλω να ξεκινήσω απ’ την αρχή», είπε. «Υπάρχουν τόσο πολλά όμορφα πράγματα στην ζωή».

Ενώ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πατέρα του, που είχε επαφές με ηγέτες της Αλ-Κάιντα και είχε μετακινήσει την οικογένεια του στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του 1990, κάτι που πιθανώς είχε άμεση επιρροή στο να πραγματοποιήσει ο γιός του την πράξη, η οποία του κόστισε 13 χρόνια εγκλεισμού.

«Θα ήθελα να του κάνω πολλές ερωτήσεις, για τις αποφάσεις που πήρε, για τους λόγους που μας πήγε στο Αφγανιστάν, για τη λογική του», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν θα έπαιρνε παρόμοιες αποφάσεις ήταν ξεκάθαρος: «Όχι». Σημειώνεται πως ο πατέρας του σκοτώθηκε από τις πακιστανικές αρχές το 2003.

Υπογράμμισε ακόμη την αξία της εκπαίδευσης, απέναντι στα φαινόμενα εξτρεμισμού. «Μην αφήνετε τα συναισθήματα να σας ελέγχουν», λέει. «Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική. Έχω προσέξει πως πολλοί άνθρωποι χειραγωγούνται από την έλλειψη εκπαίδευσης, οπότε η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική.

Απογοητευμένη η καναδική κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η καναδική κυβέρνηση που είχε επανειλημμένα προσπαθήσει να αποτρέψει την αποφυλάκιση του Ομάρ Κάντρ, ασκώντας μάλιστα και έφεση στις αποφάσεις του δικαστηρίου, εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο Στίβεν Μπάνλει, υπουργός Ασφαλείας του Καναδά, δήλωσε πως «Είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση και λυπούμαστε για το γεγονός πως θα επιτραπεί σε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη να επιστρέψει στην καναδική κοινωνία, δίχως να έχει εκπληρώσει όλη την ποινή του».

Ο Ομάρ Κάντρ, αναφερόμενος και σε προηγούμενες δηλώσεις του Καναδού πρωθυπουργού, Στίβεν Χάρπερ, που συχνά εξέφραζε την εναντίωση του σε πιθανή αποφυλάκιση του, σχολίασε: «Θα πρέπει να τον απογοητεύσω. Είμαι καλύτερος άνθρωπος από ότι νομίζει».

Σημειώνεται πως το Καναδικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφασίσει το 2010 πως είχε πραγματοποιηθεί παραβίαση των δικαιωμάτων του Καντρ, από μεριάς του καναδικού κράτους, με την αποστολή πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να τον ανακρίνουν στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο το 2003 και 2004, ενώ έχει αποστείλει τα συμπεράσματα των ανακρίσεων αυτών στις ΗΠΑ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα