Χιλή: Βίντεο στο Youtube δίνουν συμβουλές έκτρωσης στο σπίτι

Χιλή: Βίντεο στο Youtube δίνουν συμβουλές έκτρωσης στο σπίτι

Πριν από τρεις δεκαετίες ένας νόμος στην Χιλή απαγόρευσε τις αμβλώσεις σε οποιοδήποτε μήνα κύησης, για οποιοδήποτε λόγο και με οποιοδήποτε τρόπο. Το τελευταίο διάστημα η μη κυβερνητική Οργάνωση Miles Chile έχει δημιουργήσει μια καμπάνια για την τροποποίηση του νόμου.

Στα πλαίσια της καμπάνιας, γυναίκες ανεβάζουν βίντεο - tutorials στην δημοφιλή πλατφόρμα του Youtube, όπου δίνουν συμβουλές πρόκλησης αποβολής. Οι μέθοδοι που περιγράφουν είναι επικίνδυνες και, όπως είναι φυσικό, στόχος των γυναικών δεν είναι να προτείνουν στις εγκύους να ακολουθήσουν τις συμβουλές τους.

Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να αναδείξουν τις πραγματικές συνέπειες μιας τέτοιας νομοθεσίας, όπως είναι οι παράνομες εκτρώσεις σε ανθυγιεινά και επικίνδυνα «ιατρεία» ή στο σπίτι.

Τον Ιανουάριο η Πρόεδρος Michelle Bachelet πρότεινε να καταργήσει την ρητή απαγόρευση και να επιτρέψει τον τερματισμό της κύησης στις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή κινδυνεύει η ζωή εκείνων ή του παιδιού τους, πρόταση που αυτή τη στιγμή εξετάζει το Κογκρέσο.

Το 2009 η Οργάνωση Human Rights Watch είχε εκτιμήσει πως οι παράνομες εκτρώσεις στη Χιλή ξεπέρασαν τις 160.000 μέσα σε ένα χρόνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι χώρες που απαγορεύουν ρητώς τις εκτρώσεις είναι μόλις έξι.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι πολλές είναι οι γυναίκες που μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες στα κοινωνικά δίκτυα, περιγράφοντας τον τρόμο τον οποίο υπέστησαν, όταν τους αρνήθηκαν να κάνουν έκτρωση, παρόλο που το έμβρυο πέθαινε και θα σκότωνε τελικά και τις ίδιες.

«Κανείς δεν ξέρει πως νιώθει μια γυναίκα που ξέρει πως το έμβρυο δεν θα ζήσει και θα ρισκάρει την ζωή της αν το μωρό γεννηθεί», γράφει μια γυναίκα στο Twitter.

Πηγή: Buzzfeed

Πήγαινε στην αρχική σελίδα