ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/05/2015 08:36 EEST | Updated 08/05/2015 08:45 EEST

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα «βλέπουν» Ντάισελμπλουμ και Παντοάν

TIZIANA FABI via Getty Images
Italian Economy Minister Pier Carlo Padoan (L) welcomes Dutch Finance Minister and president of the Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem prior their meeting on May 8, 2015 in Rome. AFP PHOTO / TIZIANA FABI (Photo credit should read TIZIANA FABI/AFP/Getty Images)

Στην κοινή διαπίστωση ότι έχει επιτελεσθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προχώρησαν ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνάντηση τους στην Ρώμη.

«Είχαμε μια σημαντική ανταλλαγή ιδεών. Έχει επιτελεσθεί πρόοδος, τόσο σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του διαλόγου, όσο και στην συμφωνία επί μέτρων που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει. Υπάρχει πρόοδος και η όλη διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί. Την Δευτέρα η συζήτηση θα συνεχισθεί και θεωρώ ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε: «Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος και είχαμε εποικοδομητική συζήτηση, μια πρόοδος επί πολλών θεμάτων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία και η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική. Όλοι, όμως, καταλαβαίνουμε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση-τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα- και οι εργασίες είναι καρποφόρες».

Σε ερώτηση σχετικά με την δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο κύριος Ντάισελμπλουμ απάντησε: « Η θέση του Eurogroup είναι αυτή του Νοεμβρίου του 2012. Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, το οποίο και επανακαθορίζεται, τότε οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να εξετάσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και να αναθεωρήσουν και τα επιτόκια. Αλλά το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, έστω και με τροποποιήσεις. Πάντως, κρατώ κάθε βράδυ κάτω από το μαξιλάρι μου τις δηλώσεις και αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αίτημα των δανειστών σχετικά με την απελευθέρωση των απολύσεων και για το κατά πόσον μπορεί η θέση αυτή να αναθεωρηθεί, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε: «Είμαι ανοικτός στο να εξετάσω νέα μέτρα, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι πάντα η βιωσιμότητα του χρέους και η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, στην ανάκαμψη και στην χρηματοοικονομική αυτονομία και σταθερότητα της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)