Αποφασισμένο να φέρει τη συμφωνία με τους δανειστές στη Βουλή προς ψήφιση φαίνεται το Μαξίμου

Προς ψήφιση στη Βουλή θα φέρει η κυβέρνηση τη συμφωνία με τους δανειστές
eurokinissi

Με τη...βούλα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θέλει να περάσει τη συμφωνία με τους δανειστές η κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η αντιστροφή κλίματος στο πεδίο των διαπραγματεύσεων επιτρέπει να υπάρξει η αισιοδοξία πως στο Eurogroup θα υπάρξει τουλάχιστον μια θετική δήλωση ενώ άμεσα θα κλείσει και η συμφωνία. Εφόσον, οι υπολογισμοί της κυβέρνησης αποδειχθούν σωστοί, η συμφωνία που θα υπογραφεί θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή προκειμένου να έχει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη έγκριση και αποδοχή και φυσικά να μην επιτραπεί- ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των κομμάτων που την απαρτίζουν, ούτε στην αντιπολίτευση- να διατυπώνει επικρίσεις.

Βέβαια, παρά τη αισιοδοξία που φαίνεται να υπάρχει, η αγωνία κυβερνητικών στελεχών για τις «εμμονές» των δανειστών, ή για νέους αιφνιδιασμούς την τελευταία στιγμή συνεχίζει αν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση όμως, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης υπογράμμιζε πως «εάν η συμφωνία σέβεται θέσεις μας για τα εργασιακά δεν θα υπάρξει» αναφερόμενος τόσο στην αποκατάσταση των ΣΣΕ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και του κατώτατου μισθού. Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για τις ΣΣΕ θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών 15 ημερών ενώ τον Νοέμβριο η κυβέρνηση αναμένεται να τοποθετήσει και επί του κατώτατου μισθού.

Πάντως τα νομοσχέδια, όπως έχει ξεκαθαριστεί, θα έρθουν μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Η μάχη κυβέρνησης δανειστών για τον ΦΠΑ

Στο μεταξύ η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ να εξαιρεθούν από τον υψηλό συντελεστή του Φ.Π.Α. και να πάνε στο χαμηλό, ίδιο με αυτόν που προβλέπεται για τα βασικά είδη διατροφής (γάλα, ψωμί κα), τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως θα διατηρείται ο ο μειωμένος Φ.Π.Α. στα νησιά ενώ επισημαίνεται πως στα τιμολόγια όπως αυτά της κινητής τηλεφωνίας ο νέος Φ.Π.Α. θα έχει μεγάλο κοινωνικό όφελος.

Σημειώνεται πως το ύψος του ΦΠΑ έχει αποτελέσει σημαντικό σημείο τριβής με τους δανειστές με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε βασικό συντελεστή ΦΠΑ που να μην ξεπερνά το 16%, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην είναι μικρότερος του 18%. Παράλληλα η Αθήνα στοχεύει στη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στο 6,5% σε αντίθεση με τους θεσμούς που ζητούν να ανέβει στο 9% κάτι που θα σημάνει αύξηση στα φάρμακα και βασικά είδη διατροφής.

Δημοφιλή