Ειδησεις

Έρευνα: Το περισσότερο σεξ δεν φέρνει την ευτυχία

www.youtube.com/watch?v=tA4wytG3uh0" data-caption="watch it on youtube here www.youtube.com/watch?v=tA4wytG3uh0" data-credit="Fonzie's cousin/Flickr">

Η αντίληψη ότι το περισσότερο σεξ φέρνει περισσότερη ευτυχία είναι (δικαίως...) ευρέως διαδεδομένη, βασιζόμενη στο κοινό συμπέρασμα ότι όσοι κάνουν πιο πολύ σεξ είναι γενικά πιο χαρούμενοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Carnegie Mellon University, τα πράγματα ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι: Το να είναι κάποιος χαρούμενος εξαρχής μπορεί να έχει αποτέλεσμα να κάνει περισσότερο σεξ, ή το να είναι κάποιος υγιής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να είναι ταυτόχρονα πιο χαρούμενος και να κάνει περισσότερο σεξ.

Στην πρώτη μελέτη που εξετάζει την αιτιώδη συνάφεια- σχέση μεταξύ της συχνότητας σεξ και της ευτυχίας, οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου πειραματίστηκαν, ζητώντας από κάποια ζευγάρια να κάνουν πιο πολύ σεξ από κάποια άλλα, και παρατήρησαν τα επίπεδα ευτυχίας τους μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών. Σε paper που δημοσιεύτηκε στο Journal of Economic Behavior & Organization, ανέφεραν ότι το περισσότερο σεξ από μόνο του δεν είχε ως αποτέλεσμα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια, εν μέρει επειδή η αυξημένη συχνότητα οδηγούσε σε μείωση της επιθυμίας και της απόλαυσης του σεξ.

128 υγιή άτομα, μεταξύ 35 και 65 ετών, παντρεμένα, συμμετείχαν στην έρευνα. Οι ερευνητές τυχαία έβαλαν τα ζευγάρια στο ένα από τα δύο γκρουπ. Το πρώτο δεν έλαβε οδηγίες περί συχνότητας σεξ, ενώ από το δεύτερο ζητήθηκε να διπλασιάσει την εβδομαδιαία συχνότητα.

Κάθε μέλος των συμμετεχόντων ζευγαριών ολοκλήρωσε τρία διαφορετικά είδη έρευνας. Στην αρχή της μελέτης, απάντησαν σε ερωτήσεις για τη δημιουργία βάσεων/ βασικών επιπέδων σύγκρισης. Ημερησίως κατά την περίοδο πειραματισμού, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις online για να μετρήσουν τη «συμπεριφορά» υγείας, τα επίπεδα ευτυχίας και τη συχνότητα, το είδος και την απόλαυση του σεξ. Η τελική έρευνα ανέλυσε το αν τα επίπεδα βάσης είχαν αλλάξει μέσα στους τρεις μήνες.

Τα ζευγάρια από τα οποία είχε ζητηθεί να αυξήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα έκαναν περισσότερο σεξ, ωστόσο αυτό δεν είχε αποτέλεσμα την αύξηση της ευτυχίας, αλλά τη μικρή μείωσή της. Εμβαθύνοντας περισσότερο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ζευγάρια από τα οποία είχε ζητηθεί να κάνουν πιο πολύ σεξ ανέφεραν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της απόλαυσης. Για την ακρίβεια, δεν ήταν ότι το περισσότερο σεξ είχε αποτέλεσμα τη μείωση της επιθυμίας και της απόλαυσης του σεξ, αλλά μάλλον το ότι τους είχε ζητηθεί να κάνουν κάτι τέτοιο, αντί να το κάνουν μόνοι τους.

«Ίσως τα ζευγάρια να άλλαξαν αυτό που έλεγαν στους εαυτούς τους σχετικά με το γιατί έκαναν σεξ, από μια δραστηριότητα στην οποία προέβαιναν μόνοι τους σε μία που εντασσόταν στο πλαίσιο μιας επιστημονικής μελέτης. Αν κάναμε ξανά τη μελέτη, και μπορούσαμε να το κάνουμε, θα δοκιμάζαμε να παροτρύνουμε τα ζευγάρια να κάνουν περισσότερο σεξ με τρόπους που θα τα έφερναν σε τέτοια ψυχολογική διάθεση...αντί να τους “διατάζουμε” να το κάνουν» είπε ο Τζορτζ Λόουενσταϊν, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Οικονομικών και Ψυχολογίας. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος συνεχίζει να πιστεύει ότι τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν πολύ λιγότερο σεξ από ό,τι θα ήταν καλό για αυτά, και εκτιμά ότι η αύξηση της συχνότητας του σεξ με τους σωστούς τρόπους θα ήταν επωφελής.

Popular in the Community