ΠΓΔΜ: 22 οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο- Ανησυχία Βρυξελλών και ΝΑΤΟ

ΠΓΔΜ: 22 οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο
Police officers walk through a street near the scene of an altercation involving the police, in northern Macedonian town of Kumanovo, on Saturday, May 9, 2015. Authorities in Macedonia say police have clashed with an armed group in the northern town of Kumanovo, and parts of the town have been sealed off. (AP Photo/Boris Grdanoski)
Police officers walk through a street near the scene of an altercation involving the police, in northern Macedonian town of Kumanovo, on Saturday, May 9, 2015. Authorities in Macedonia say police have clashed with an armed group in the northern town of Kumanovo, and parts of the town have been sealed off. (AP Photo/Boris Grdanoski)
ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 14 υπολογίζεται μέχρι στιγμής πως είναι οι νεκροί από την ομάδα των ένοπλων Αλβανών, έπειτα από τις συγκρούσεις των δύο τελευταίων ημερών με τις δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, Ίβο Κότεσκι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον της πολυάριθμης ομάδας ενόπλων στο Κουμάνοβο έχει ολοκληρωθεί, με την εξουδετέρωση της ομάδας αυτής.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε ακόμη πως δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων κατοίκων της συνοικίας του Κουμάνοβο, όπου έλαβαν χώρα οι συγκρούσεις.

Ακόμη, ο Ίβο Κότεσκι υπογράμμισε πως οι επικεφαλής της ομάδας των ένοπλων Αλβανών προέρχονταν από το Κόσοβο, προσθέτοντας πως περισσότερα από 30 μέλη της ομάδας αυτής- από τους οποίους οι περισσότεροι είναι πολίτες της ΠΓΔΜ, αλβανικής εθνικής καταγωγής- παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Επιβεβαίωσε, επίσης, τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για οχτώ νεκρούς αστυνομικούς, λόγω των συγκρούσεων, καθώς και για 37 ακόμη τραυματίες.

Στο σύνολο, ο απολογισμός των μαχών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 22 νεκρούς, με τις εχθροπραξίες, που ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου να έχουν σταματήσει.

Ανησυχία Βρυξελλών για την κατάσταση των τελευταίων ημερών

Σημειώνεται πως τη «βαθιά της ανησυχίας» έχει εκφράσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον ευρωπαίο επίτροπο, Γιοχάνες Χαν, να αναφέρει σε ανακοίνωση του πως «Πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, για το συμφέρον της γενικής σταθερότητας στη χώρα», καλώντας και «τις αρχές και όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους ηγέτες κοινοτήτων να συνεργασθούν, να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να διεξαγάγουν μια πλήρη έρευνα για τα γεγονότα με αντικειμενικότητα και διαφάνεια μέσα στο πλαίσιο του νόμου».

Τέλος, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπου η αριστερή αντιπολίτευση κατηγορεί τη συντηρητική εξουσία για διαφθορά, καθώς και ότι έχει θέσει υπό παρακολούθηση 20.000 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι και θρησκευτικοί ηγέτες.

Έκκληση ΝΑΤΟ για αυτοσυγκράτηση

Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απηύθυνε σήμερα έκκληση για αυτοσυγκράτηση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και καλώντας, από την πλευρά του, να διενεργηθεί μία διαφανής έρευνα για τις βιαιότητες κατά τις οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σκοτώθηκαν συνολικά 22 άνθρωποι.

«Παρακολουθώ τις εξελίξεις στο Κουμάνοβο με μεγάλη ανησυχία», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο Στόλτενμπεργκ. Προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό όλοι οι πολιτικοί και κοινοτικοί ηγέτες να εργαστούν από κοινού για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διενεργηθεί μία διαφανής έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί τι έχει συμβεί».

«Απευθύνω έκκληση σε όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, προς το συμφέρον της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή