Τζέι Έντγκαρ Χούβερ: "Ο πρώτος Μεγάλος Αδερφός" και σκοτεινός διευθυντής του FBI

Τζέι Έντγκαρ Χούβερ: "Ο πρώτος Μεγάλος Αδερφός" και σκοτεινός διευθυντής του FBI

Εγωιστής, λάτρης της εξουσίας, ο Τζ. Εντγκαρ Χούβερ κατέστησε το προσωπικό του πάθος για τη συλλογή πληροφοριών επάγγελμα. Για 48 χρόνια διατέλεσε διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών - πρόδρομος του FBI- μια δουλειά που κατείχε μέχρι το θάνατό του στις 2 Μαΐου του 1972.

Υπήρξε μια μυθική φιγούρα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αποφοιτώντας από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον το 1917, στα 22 του, προσελήφθη αμέσως ως υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στις 10 Μαΐου 1924, διορίζεται από τον Αμερικανό πρόεδρο, Calvin Coolidge, διευθυντής του Bureau of Investigation (πρόδρομος του FBI), θέση στην οποία θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του.

Οι πρακτικές του είναι πέρα για πέρα αυταρχικές, ύπουλες και πολύ συχνά παράνομες, πράγμα «λογικό» για έναν άνθρωπο που ακόμα και οι πλανητάρχες δεν μπορούσαν να καθαιρέσουν (τουλάχιστον οι Τρούμαν, Κένεντι και Τζόνσον που προσπάθησαν). Στα 48 χρόνια της απόλυτης πολιτικής εξουσίας του, κατάφερε να δει 8 Αμερικανούς πρόεδρους να έρχονται και να φεύγουν.

Η "κληρονομιά" του Χούβερ έχει δύο διαστάσεις. Από τη μία μετέτρεψε το FBI σε έναν σύγχρονο οργανισμό, ενώ για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του οι Αμερικανοί τον αντιμετώπιζαν σαν ήρωα.

hoover

Δημοφιλή