ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2015 18:28 EEST | Updated 11/05/2015 18:28 EEST

Υπόθεση Μπιν Λάντεν: Ο δημοσιογράφος Χερς αμφισβητεί τα σενάρια του Λευκού Οίκου – Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Thomas Hawk/Flickr

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά τους «αβάσιμους» ισχυρισμούς του βραβευμένου με Pulitzer δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, σύμφωνα με τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση είπε ψέματα όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, στις 2 Μαΐου 2011 στο Πακιστάν.

«Υπάρχουν υπερβολικές ανακρίβειες και αβάσιμες δηλώσεις στο άρθρο αυτό για να τις απαντήσουμε μία προς μία» είπε ο Νετ Πράις, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο London Review of Books ο Χερς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάστηκε με τις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών προκειμένου να οργανώσει την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην κατοικία όπου κρυβόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, στην πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι οι πακιστανικές αρχές δεν ενημερώθηκαν παρά μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης. «Είναι ψέμα, όπως και πολλά άλλα στοιχεία» της περιγραφής που έχει δώσει ο Λευκός Οίκος για την επιχείρηση αυτή, γράφει ο Χερς στην αρχή του άρθρου του. Ο δημοσιογράφος διευκρινίζει ότι βασίστηκε κυρίως σε μία πηγή, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί.

Επαναλαμβάνοντας ότι η επιδρομή αυτή ήταν «μια αμερικανική επιχείρηση από την αρχή μέχρι το τέλος», ο Πράις υπογράμμισε ότι «μόνο ένας μικρός κύκλος» Αμερικανών αξιωματούχων είχε ενημερωθεί και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε αποφασίσει, από την αρχή, να μην ενημερώσει άλλες κυβερνήσεις, ούτε καν αυτήν του Πακιστάν.

Ο Σέιμουρ Χερς ήταν ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη σφαγή του Μι Λάι κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και, πιο πρόσφατα, το σκάνδαλο στη φυλακή Άμπου Γράιμπ του Ιράκ. Ωστόσο, η εικόνα του στις ΗΠΑ έχει αμαυρωθεί καθώς ορισμένες από τις έρευνες που έχει δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια έχουν επικριθεί ως αμφιλεγόμενες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Sponsored Box