Ρώσος υφυπουργός καλεί την Ελλάδα στην αναπτυξιακή τράπεζα των χωρών BRICS

Ρώσος υφυπουργός καλεί την Ελλάδα στην αναπτυξιακή τράπεζα των χωρών BRICS
SAINT PETERSBURG - SEPTEMBER 05: In this handout image provided by Host Photo Agency, Sergei Storchak, Deputy Finance Minister of the Russian Federation attends the briefing at the G20 summit on September 5, 2013 in St. Petersburg, Russia. The G20 summit is expected to be dominated by the issue of military action in Syria while issues surrounding the global economy, including tax avoidance by multinationals will also be discussed duing the two-day summit. (Photo by Roman Yandolin/Host Photo Agency via Getty Images)
SAINT PETERSBURG - SEPTEMBER 05: In this handout image provided by Host Photo Agency, Sergei Storchak, Deputy Finance Minister of the Russian Federation attends the briefing at the G20 summit on September 5, 2013 in St. Petersburg, Russia. The G20 summit is expected to be dominated by the issue of military action in Syria while issues surrounding the global economy, including tax avoidance by multinationals will also be discussed duing the two-day summit. (Photo by Roman Yandolin/Host Photo Agency via Getty Images)
Handout via Getty Images

Στην υπό διαμόρφωση νέα αναπτυξιακή τράπεζα, που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), κάλεσε τη χώρα μας να συμμετάσχει ως μέλος ο ο υφυπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος/ αντιπρόσωπός της, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις ο κ.Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Στόρτσακ διευκρίνισε ότι το επίσημο όνομά της είναι Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά συνήθως αποκαλείται Τράπεζα BRICS. «Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι θα πρόκειται για τον δεύτερο παγκόσμιο τέτοιο θεσμό, που δεν θα αφορά μόνο αναπτυξιακά σχέδια στη Βραζιλία, στην Ινδία, στη Ρωσία, τη Ν. Αφρική και την Κίνα, αλλά ευρύτερα σε περισσότερες χώρες του κόσμου.Το δεύτερο σημαντικό είναι το σύστημα διακυβέρνησης της Τράπεζας, που θα συνίσταται από τρία επιμέρους επίπεδα - το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών, το Διοικητικό Συμβούλιο των διευθυντών, τον Πρόεδρο και το προσωπικό της Τράπεζας. Σε αυτά τα θεσμικά όργανα, όπου ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα εκλέγονται αξιοκρατικά, αποφασίσαμε ότι ο πρόεδρος θα εναλλάσσεται κάθε πέντε χρόνια και θα εκλέγεται κάθε φορά από ένα διαφορετικό ιδρυτικό κράτος-μέλος» σημείωσε.

Στους υφιστάμενους οργανισμούς, υποστήριξε, «αν και διακηρύσσεται ότι ο διορισμός του διευθυντή στα Διοικητικά Συμβούλια είναι αξιοκρατικός, στην πραγματικότητα ο πρόεδρος στην Παγκόσμια Τράπεζα αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ και στο ΔΝΤ αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους. Γι αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε αυτήν την προσέγγιση και κάθε κράτος-μέλος θα αναλαμβάνει την ηγεσία της Τράπεζα για πέντε έτη».

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης, σημείωσε, είναι το σύστημα ψηφοφορίας. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων και τον ίδιο αριθμό μετοχών. «Συμφωνήσαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν σοφότερο να βασιζόμαστε στην πλειοψηφία των ψήφων, σε ειδικές πλειοψηφίες» πρόσθεσε. Παράλληλα, συνοψίζοντας, τόνισε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία μας αναπτυξιακής τράπεζας, που θα στηρίξει μεγάλα κατασκευαστικά σχέδια και δεν θα λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος.

Τα οφέλη της Ελλάδας

Όσον αφορά στα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η χώρα μας, σημείωσε ότι αυτή η νέα αναπτυξιακή τράπεζα θα είναι προσβάσιμη σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ. «Συμφωνήσαμε ότι το 50% του εγκεκριμένου κεφαλαίου της Τράπεζας, δηλαδή 50 δισ. δολάρια ετησίως, θα διανέμεται μεταξύ των ιδρυτικών κρατών-μελών και τα υπόλοιπα 50 δισ. δολάρια θα διανέμονται μεταξύ των νεο-εισερχόμενων. Το αποτέλεσμα με αυτό το πολύ ευέλικτο σύστημα, μετά την επικύρωση της συμφωνίας από όλα τα κράτη-μέλη , θα είναι οι νεοεισερχόμενοι να υποβάλλουν αιτήματα και το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών να αποφασίζει. Στη συνέχεια, δεν θα υπάρχει ανάγκη το θέμα να τεθεί στο εθνικό Κοινοβούλιο για να αλλάξουν άρθρα της συμφωνίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έτσι δεν θα μας εκπλήξει, εάν η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος που θα υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης ως πλήρες μέλος. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να αγοράσουν όσα μερίδια μετοχών επιθυμούν. Δεν παίζει ρόλο εάν τα μερίδια θα είναι μικρά ή μεγάλα. Όταν η Ελλάδα προσχωρήσει στην Τράπεζα, θα μπορεί να δανεισθεί για μια σειρά σκοπούς ή για την υλοποίηση εθνικών σχεδίων ανάπτυξης». Επίσης, υποστήριξε η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα για την Ελλάδα με την Ε.Ε., επειδή θα γίνει μέλος των θεσμών των BRICS, είναι πολύ μικρή, καθώς πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό.

Χρήση του ρουβλίου για την ανάπτυξη του τουρισμού

Ο κ. Στόρτσακ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα ήταν αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες η χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες. «Για παράδειγμα, μπορώ να φαντασθώ ότι οι δυο χώρες θα θεωρήσουν αμοιβαία επωφελή τη χρήση του ρουβλίου όσον αφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού. Οι Ρώσοι πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα κυρίως την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού που δεν έχει τόσο ζέστη, είναι ευαίσθητοι στην αλλαγή των ρουβλίων σε άλλο νόμισμα.Οπότε, εάν σε κάποιο στάδιο καταφέρουμε να κάνουμε τέτοιες συναλλαγές θα είναι αρκετά χρήσιμο. Πιθανότατα, το επόμενο βήμα αυτού του είδους των συναλλαγών θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση του ρουβλίου ως τρόπου πληρωμής διαφόρων ελληνικών προϊόντων που πωλούνται επί ρωσικού εδάφους».

Δημοφιλή