«Ιερός πόλεμος» για το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας μεταξύ Φίλη, Καμμένου και Αρχιεπισκοπής

«Ιερός πόλεμος» για το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας μεταξύ Φίλη, Καμμένου και Αρχιεπισκοπής
sooc

«Ιερός πόλεμος» έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας τα οποία αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Ελλάδα δια προσκήνυμα, αφού οι αναφορές τους και το ύφος αυτών προκάλεσαν την αντίδραση τόσο του κυβερνητικού εταίρου και ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου όσο και της Αρχιεπισκοπής Αθήνων.

Όλα ξεκίνησαν από τις δηλώσει του κ.Φίλη, στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM 99,5 o οποίος σχολίασε τις πληροφορίες περί μεταφοράς του σκηνώματος στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας στο τέλος της εβδομάδας. Ο βουλευτής αναρωτήθηκε «τι δουλειά έχουν τα λείψανα να τριγυρνάνε από εδώ κι από κει;» και συνέχισε: «Πριν μερικό καιρό, την Μεγάλη Παρασκευή, ήρθε το Αγιο Φως με τιμές πάλι αρχηγού κράτους, δηλαδή δυο αρχηγοί κρατών επισκέφτηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα και είναι το Αγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας».

Μάλιστα, λίγη ώρα νωρίτερα, στο Mega είχε κάνει λόγο για «εμπόριο λειψάνων», λέγοντας μάλιστα πως «είναι λάθος να δίνουμε το σήμα ότι μπορεί να αντικατασταθεί η Ιατρική».

Δεν παρέλειψε δε να «θίξει» και το θέμα της υποδοχής των λειψάνων με τιμές αρχηγού Κράτους από τον υπουργό Αμυνας Π.Καμμένο. Όπως ανέφερε ο πρόδρος των ΑΝΕΛ είναι ένας άψογος υπουργός και συνέχισε «Συμπεριφέρεται -σ' αυτόν τον τομέα μιλάω πάντοτε- σε συνέχεια με την εξουσία την παλαιά, τον παλαιοκομματισμό. Τον αδικεί αυτή η συμπεριφορά. Μεθαύριο μπορεί να έχουμε και το τζαμί στη Βουλή... Να δω τι θα ψηφίσει ο κ. Καμμένος. Να σεβόμαστε, και σωστά, την ευλάβεια, τη θρησκευτική αντίληψη των ορθοδόξων που είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία στη χώρα μας, αλλά να μην καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε και τζαμί για να μπορούν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας να λατρεύουν τον δικό τους θεό και οι μουσουλμάνοι, είναι λίγο μεροληπτικό. Δεν είναι»;

«Καλύτερα τα λείψανα της Αγ.Βαρβάρας από τα λείψανα των ΝΗ90»

Άμεση όμως ήταν η αντίδραση του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου ο οποίος έσπευσε να απαντήσει στον κ.Φίλη με μια ανάρτηση στο Twitter και με την προτροπή: Καλύτερα να προσκυνάς το λείψανο της Αγ. Βαρβάρας κύριε Φίλη, παρά τα λείψανα από τα NH90.

Με την ανάρτησή του μάλιστα παραπέμπει σε δημοσίευμα του site Olympia.gr με τον ίδιο ακριβώς τίτλο στο οποίο υπάρχει επικριτική αναφορά στον κ.Φίλη.

Άμεση αντίδραση της Αρχιεπισκοπής

Από την πλευρά της η Αρχιεπισκοπή, αντέδρασε στις αναφορές Φίλη περί «εμπορίας λειψάνων» κάνοντας λόγο για επιχείρηση περιορισμού της ελευθερίας της θρησκείας. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδιάρης «εμπόριο λειψάνων κάνει ο ίδιος ο κ. Φίλης. Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρικαλισμού, ο οποίος και παραπέμπει σε περιόδους μεσαίωνα, αφού επιδιώκει να περιορίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκείας. Καλόν είναι ο κ. Φίλης να ερωτήσει ο ίδιος τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο εάν επιθυμούν ή όχι τη μεταφορά του ιερού λειψάνου αλλά και να διδαχθεί από τη στάση του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σέβεται απόλυτα το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων και αποφεύγει να πέφτει στην παγίδα παρωχημένων ''προοδευτικών'' λαϊκισμών"».

Δημοφιλή