Eurogroup: Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά και ανάγκη για επιτάχυνση

Eurogroup: Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά και ανάγκη για επιτάχυνση
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (L) talks with Dutch Finance Minister and president of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem before an Eurogroup Council meeting on May 11, 2015 at EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (L) talks with Dutch Finance Minister and president of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem before an Eurogroup Council meeting on May 11, 2015 at EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Αυτό ακριβώς που ζήτησε, έχοντας ούτως ή άλλως κατεβάσει την πήχη των προσδοκιών, φαίνεται να έλαβε η Ελλάδα κατά το Eurogroup της Δευτέρας, αφού στο σύντομο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο πεδίο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας ενώ επαναδιατυπώνεται η δέσμευση εταίρων και θεσμών στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως την Τρίτη συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι, εκ νέου το Κυβερνητικό Συμβούλιο όπου και θα εξεταστεί η πρόοδος στο Eurogroup και τα περαιτέρω βήματα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανακοίνωση του Eurogroup αλλά και το πνεύμα που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση, εμφανίστηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στάθηκε σαφώς στην αναφορά περί «προόδου» στις διαπραγματεύσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης:

«Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς, επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και έκανε τη συζήτηση πιο ουσιαστική. Παράλληλα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.

Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για πιθανή εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, μόλις επιτευχθεί με τους θεσμούς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level) για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».

Η δήλωση στα αγγλικά:

«The Eurogroup today took stock of the state of play with the ongoing negotiations between the Greek authorities and the institutions. We welcomed the progress that has been achieved so far. We note that the reorganisation and streamlining of working procedures has made an acceleration possible, and has contributed to a more substantial discussion.

At the same time, we acknowledged that more time and effort are needed to bridge the gaps on the remaining open issues. We therefore welcome the intention of the Greek authorities to accelerate their work with the institutions, with a view to achieving a successful conclusion of the review in a timely fashion.

The Eurogroup reiterated that its statement of 20 February remains the valid framework for the discussions. Once the institutions reach an agreement at staff level on the conclusion of the current review, the Eurogroup will decide on the possible disbursements of the funds outstanding under the current arrangement».

Υπάρχει πρόοδος αλλά και ανάγκη για επιτάχυνση

Ο κ.Ντάισελμπλουμ, ουσιαστικά στην αρχική του δήλωση, στάθηκε στα σημεία στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Eurogroup. Όπως τόνισε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας. «Όπως είδατε, στην ανακοίνωση αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει γίνει με τις συζητήσεις να έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές και αποδοτικές». Τόνισε όμως πως «χρειάζεται και άλλος χρόνος για να καλύψουμε όλα τα θέματα. Καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν εντατικά τις συζητήσεις. Θα υπάρξει λεπτομερής καταγραφή όλων των αλλαγών που έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν». Κατέληξε δε, σημειώνοντας πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι σε πλήρη ισχύ και η υλοποίησή της είναι βασικό προαπαιτούμενο για την όποια εκταμίευση.

Όμως και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως αδιαμφισβήτητα «υπάρχει ένα νέο πνεύμα στις συνομιλίες και σαφής πρόοδος. Δεν είναι όλα τέλεια αλλά υπάρχουν εποικοδομητικές συζητήσεις, είναι πιο ποιοτικές και υπάρχει προσέγγισε επί συγκεκριμένων θεμάτων». Ο κ.Μοσκοβισί αναφέρθηκε τόσο στο θέμα του ΦΠΑ, των κόκκινων δανείων που έχει θέσει, όπως είπε, η ελληνική πλευρά ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία που «θέλουν δουλειά» όπως οι συντάξεις και τα εργασιακά στα οποία η Ελλάδα δεν δέχεται αλλαγές αλλά χρειάζεται, όπως ανέφερε, να διερευνηθούν οι εναλλακτικές. «Χρειάζονται καλά αποχετευμένα μέτρα σε ορίζοντα χρόνου για να είναι αποδοτικά», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης επίσης αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και αναφέρθηκε στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, σημειώνοντας πως η επέκταση «του τρέχοντος προγράμματος ισχύει μέχρι τα τέλη Ιουνίου» για να συμπληρώσει με νόημα «Δεν έχουμε πολύ χρόνο πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά και να υπάρξει συμφωνία. Τα ποσά από τη δανειακή είναι διαθέσιμα» εφόσον επιτευχθεί η τελική συμφωνία. Σημείωσε δε πως είναι σημαντικό «να μπορεί η Ελλάδα να καταβάλλει εγκαίρως τις δόσεις της».

Ρευστότητα και τρίτο πακέτο βοήθειας

Οι τρεις άνδρες ερωτήθηκαν και για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ να αρνείται να σχολιάσει, τονίζοντας πως είναι θέμα «εθνικής πολιτικής και όχι του Eurogroup...Δεν προτείνουμε ποτέ κάτι τέτοιο. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και το τί θέλει». Βέβαια, όπως διευκρίνισε μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, εάν γίνει δημοψήφισμα «προφανώς θα περιμένουμε το αποτέλεσμά του», απάντησε.

Τόσο ο κ.Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ.Μοσκοβισί, τόνισαν πως είναι νωρίς να ξεκινήσει μια συζήτηση για μια νέα παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα αφού όπως σημείωσαν «ακόμη συζητάμε το τρέχον» και να συμπληρώσουν πως μετά τον Ιούνιο θα εξεταστούν οι κατάλληλο μακρο-οικονομικοί δείκτες οι οποίοι και θα δείξουν εάν χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη.

Τέλος ο κ.Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε- μετά από ερώτηση δημοσιογράφου- πως η ανακοίνωση του Eurogroup δεν συνιστά ένα μήνυμα στην ΕΚΤ για χαλάρωση προς την Ελλάδα, αφού είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός. «Δεν μπορούμε να βγάζουμε ανακοινώσεις για να πούμε στην ΕΚΤ να κάνει κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά. και συμπλήρωσε πως δεν συζητήθηκαν θέματα ρευστότητας της Ελλάδας αφού υπήρξε διαβεβαίωση από ελληνικής πλευράς πως θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Όπως κατέληξε δε «είναι θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα όποια ζητήματα ρευστότητας».

Δημοφιλή