ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/05/2015 05:21 EEST | Updated 11/05/2015 05:21 EEST

Τίμερμανς: Δεν υπάρχει σχέδιο Β΄ για την Ελλάδα – Τα τρία σενάρια της Welt

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
European Commission First Vice-President Frans Timmermans speaks during an interview at the European Commission in Brussels on April 27, 2015. AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β'», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt m Sonntag.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο Β', τότε μάλλον έχει ήδη εγκαταλείψει το σχέδιο Α'».

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν τα πάντα ώστε οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να ολοκληρωθούν επιτυχώς» είπε και πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται τώρα είναι «συγκεκριμένες πρόοδοι» στις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

«Η Επιτροπή κάνει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα πάντα ώστε να το διευκολύνει».

«Το άγχος της Ελλάδας»

Επίσης σε σημερινό της άρθρο η Welt, με τίτλο «Το άγχος της Ελλάδας μπροστά στην πτώση», επισημαίνει ότι σήμερα (Δευτέρα) η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ αύριο, Τρίτη πρέπει να καταβάλει μια δόση ύψους 750 εκατ. στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προσδοκίες από τις ελληνικές προτάσεις σήμερα είναι μεγάλες, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει μια θετική αποτίμηση της προόδου των συζητήσεων με την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην γερμανική εφημερίδα, οι νέοι Έλληνες διαπραγματευτές είναι πιο ανθρώπινοι και το κλίμα στις συζητήσεις έχει βελτιωθεί. Όμως, πρόσθεσε η ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σημειώσει προόδους σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στο θέμα των συντάξεων, της αγοράς εργασίας και της φορολογίας.

Ένα θετικό και τρία αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα

Εξάλλου κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν ότι οι εμπειρογνώμονες των τριών θεσμών εργάζονται πλέον με ένα θετικό σενάριο και τρία αρνητικά για την Ελλάδα.

Το θετικό είναι η Ελλάδα να εκπληρώσει σήμερα τις δεσμεύσεις της, να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και αύριο Τρίτη να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, αλλά και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ως το τέλος Ιουνίου ώστε να λάβει τα τελευταία χρήματα από το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με το πρώτο αρνητικό σενάριο, η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα σημαντικές προτάσεις και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Όμως η Αθήνα έχει εξαντλήσει τα χρηματικά της αποθέματα και τότε επεμβαίνει η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων για να τη βοηθήσει. Αυτό θεωρείται το καλύτερο «αρνητικό» σενάριο.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο των εμπειρογνωμόνων των θεσμών, η Ελλάδα παρουσιάζεται σήμερα στο Eurogroup με προτάσεις που δεν ικανοποιούν τους πιστωτές της. Τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα δεν καταφέρνει να καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει χρεοκοπία. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση αν θα φανεί πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους Ευρωπαίους και καταφέρει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων της. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, όπως έκανε η Κύπρος.

Το έσχατο σενάριο είναι η Ελλάδα να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάψει να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Αντί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρχίζει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές. Αυτό θα είναι η αρχή για ένα παράλληλο νόμισμα και ίσως η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τα επόμενα τρία, τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα και σχεδόν όλοι οι πολίτες της θα γίνουν πολύ πιο φτωχοί απ΄ό,τι είναι τώρα, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες των θεσμών.

Αυτό όμως το σενάριο ενέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Eυρωζώνη. Σε μια επόμενη κρίση οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να αναζητούν τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Επίσης η έξοδος της Ελλάδας από την Eυρωζώνη θα στείλει ένα μήνυμα στους Κινέζους και τους Αμερικανούς ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να λύνουν τα προβλήματά τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post