Ικανοποίηση Βαρουφάκη από τις συζητήσεις στο Eurogroup. Προειδοποίηση για το «φλέγον ζήτημα» της ρευστότητας

Ικανοποίηση Βαρουφάκη από τις συζητήσεις στο Eurogroup. Προειδοποίηση για το «φλέγον ζήτημα» της ρευστότητας

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης από τη συνεδρίαση του Europgroup αλλά και από την ανακοίνωση που ακολούθησε, ενώ στάθηκε πρωτίστως - κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε- στις αναφορές της κοινής ανακοίνωσης περί «προόδου» στις διαπραγματεύσεις. Εμφανώς όμως ικανοποιημένος ήταν και από τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Bόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως ήταν μια συνάντηση σε πολύ θετικό, φιλικό κλίμα κλίμα, διαφορετικό από άλλες φορές, κατά το οποίο «έμαθα πολλά», όπως δήλωσε πως ελπίζει να συνέβη και με τον συνάδελφό τους.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας. Οι θεσμοί και εμείς μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα. Μιλάμε πλέον σε τεχνικό επίπεδο για να καταλήξουμε στις εναλλακτικές δράσεις και να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση» ανέφερε ο κ.Βαρουφάκης και σημείωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε σημαντική προσέγγιση. «Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες μας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική» ανέφερε.

Τόνισε βέβαια και αυτός πως θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ακολουθήσει και μια επιτυχής αξιολόγηση.

Η ρευστότητα βέβαια όπως τόνισε αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα. Ερωτηθείς ωστόσο εάν η κυβέρνηση περιμένει μια αλλαγή της στάσης της ΕΚΤ προς το θετικότερο μετά την κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ σημειώνοντας πως δεν «χρειάζεται το Eurogroup» για να αποφασίσει και για να αλλάξει τις αποφάσεις της. Εξάλλου όπως ανέφερε, δεν προηγήθηκε κάποιο Eurogroup όταν έλαβε αποφάσεις για την Ελλάδα προς το δυσμενέστερο (waver) ούτε όταν έλαβε αποφάσεις προς το ευνοϊκότερο.

Ερωτήθηκε όμως και για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος: «Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας» απάντησε, για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως δεν είναι κάτι που εξετάζεται αφού οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει.

Δημοφιλή