Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση επιθυμεί αναγνώριση προόδου από το Eurogroup - Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα

Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση επιθυμεί αναγνώριση προόδου από το Eurogroup - Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα
Sooc

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πιστοποιηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατία στη χώρα μας και η λαϊκή εντολή, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται ζήτημα διπλού νομίσματος όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Σακελλαρίδης παραδέχθηκε πως υπάρχει ακόμη δρόμος για να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, ενώ σε ερώτηση για ενδεχόμενο plan B από μέρους των θεσμών που θα μπορούσε να είναι μια μορφή πίεσης υπό τη μορφή τελεσιγράφου απάντησε πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και πως η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει και δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα.

«Ελπίζω να μη συμβεί κάτι τέτοιο» είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να κινείται εντός του πλαισίου των «κόκκινων» γραμμών.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης, κάτι που όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχει η ευθύνη για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Δεν συνδέουμε το ζήτημα αυτό στο σημερινό Eurogroup γιατί θα ήταν εκβιασμός» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα της Handelsblatt που έκανε λόγο για διπλό νομίσμα , ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε σε επίσκεψη που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός από το υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας ο συμμερίζεται όλες τις απόψεις που ακούει όμως, υπογράμμισε κ. Σακελλαρίδης σχολίασε ότι ο Πρωθυπουργός κάνει συχνά συζητήσεις με οικονομολόγους, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι συμμερίζεται όλες τις απόψεις που ακούει, όμως υπογράμμισε, «δεν τίθεται θέμα διπλού νομίσματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα περί νέου μνημονίου, αν και αναγνώρισε ότι «το 2015 είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά χρηματοδοτικά» και ότι «το ζήτημα της οικονομίας θα πρέπει να ιδωθεί με ένα τρόπο αποτελεσματικό». Όπως είπε ωστόσο, η όποια λύση «δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά των χρηματοδοτικών πακέτων του παρελθόντος που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή τη θέση»

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το 2015 θα είναι δύσκολη χρονιά όσον αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας αλλά, συνέχισε, η όποια συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.

«Όχι δεν θα είναι ένα νέο μνημόνιο» είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία ψευδαίσθηση μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση, δείξαμε καλή διάθεση και βούληση για να φτάσουμε σε μια κοινά επωφελής συμφωνία, αλλά στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε να δούμε την πολιτική βούληση των θεσμών ...Αλλά όσοι περιμένουν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει ο κ. Σαμαρα΄ς τότε ματαιοπονούν» είπε και σχολίασε.

Κληθείς να τοποθετηθεί στις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ για συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια κίνηση της ελληνικής Κυβέρνησης.

«Αλλά από την πρώτη στιγμή σας έχουμε πει ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι».

Όσον αφορά στα διαπραγματευτικά «αγκάθια» όπως το ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και το ασφαλιστικό είπε πως πολλά από αυτά που ακούγονται είναι προτάσεις και σκέψεις αλλά «τίποτα δεν έχει τελεσιδικήσει»

«Να είστε σίγουροι ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει και δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για εκείνους που πλήρωσαν την κρίση όλα αυτά τα χρόνια».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε: «Να μην προδικάσουμε με τον ΕΝΦΙΑ του 2015 και ο Πρωθυπουργός είχε θέσει και συνδέσει αυτό το ζήτημα και με το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά κινούμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαφρύνουμε τα βάρη από τα ελληνικά νοικοκυρά και από τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είναι από τους πιο άδικους φόρους».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τα όσα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση φέρνει την Ελλάδα σε όλο και χειρότερη διαπραγματευτική θέση. Έφτασε στο σημείο να παρακαλάει για ένα νεύμα από το Eurogroup. Και μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε απειλεί με δημοψήφισμα, ως υπεκφυγή για τη δική τους ανεπάρκεια. Δημοψήφισμα που αν γίνει, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα.» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης με αφορμή τις τοποθετήσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου.

Δημοφιλή