Σας αρέσουν τα μεταμεσονύχτια σνακ; Μπορεί να φταίει ο εγκέφαλός σας

Σας αρέσουν τα μεταμεσονύχτια σνακ; Μπορεί να φταίει ο εγκέφαλός σας
Joshua Blake

Όλοι μας έχουμε βρεθεί νύχτα, μπροστά από το ψυγείο με τις πιτζάμες να καταβροχθίζουμε ό,τι υπάρχει πρόχειρο στο ψυγείο και να ψαχουλεύουμε τάπερ και σακουλάκια που έχει μέσα. Σίγουρα δεν είμαστε πεινασμένοι, αλλά η πάστα που έχει μείνει στο ψυγείο, λέει το όνομά μας!

Εάν σας αρέσει να τρώτε μεταμεσονύχτια σνακ μπορείτε να κατηγορήσετε τον εγκέφαλό σας. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα ευρήματα νέας έρευνας που έγινε από το πανεπιστήμιο Brigham Young. Συγκεκριμένα, αυτό που διαπίστωσε η έρευνα ήταν ότι οι εγκέφαλοι όσων συνηθίζουν να τρώνε αργά το βράδυ είναι πιο ευαίσθητοι αναφορικά με την ανταμοιβή που τους δίνει το φαγητό. Αυτός είναι και ο λόγος που νιώθουν λιγότερο ικανοποιημένοι από όσα τρώνε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και συνεχίζουν να τρώνε μέχρι αργά το βράδυ.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain Imaging and Behanior, οι ερευνητές μελέτησαν μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων ενώ εκείνοι έβλεπαν 360 εικόνες από υγιεινά φαγητά (όπως ψάρια και λαχανικά) και φαγητά με υψηλή θερμιδική αξία (όπως ντόνατ, γλυκά, παγωτό), τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων «αντιδρούσαν» και στις δύο κατηγορίες τροφίμων και περισσότερο στις εικόνες των φαγητών με υψηλή θερμιδική αξία. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος αντιδρούσε λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που ερμήνευσαν ως ένδειξη ότι η ανταμοιβή που λάμβανε ο εγκέφαλος από το φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μικρότερη.

Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο φαγητό για να νιώσει ο οργανισμός «γεμάτος».

Οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμα τον λόγο που το φαγητό το βράδυ δεν προσφέρει τόσο μεγάλη ανταμοιβή στον εγκέφαλο, αλλά μπορεί να σχετίζεται με τον ρυθμό που έχει συνηθίζει ο οργανισμός να ξυπνάει και να κοιμάται.