«Όχι Μπαλτά στην Παιδεία»- Πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτικών στην συγκέντρωση του Αμαρουσίου

«Όχι Μπαλτά στην Παιδεία»- Πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτικών στην συγκέντρωση του Αμαρουσίου
Eurokinissi

Πλήθος εκπαιδευτικών, καθώς και αρκετοί πολιτικοί από τα Κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσα τους και πρώην υπουργοί Παιδείας έδωσαν το παρών στην χθεσινή συγκέντρωση της επιτροπής πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015» στο κλειστό γήπεδο «Σπύρος Λούης» του Αμαρουσίου, με το σύνθημα «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία».

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκφραστεί η έντονη αντίθεση στις προωθούμενες αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης.

Οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά τους, χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία «εξαιρετική».

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης, επισήμανε ακόμη πως η πρωτοβουλία «δείχνει ότι το θέμα της Παιδείας απασχολεί βαθιά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού», προσθέτοντας πως στη συγκέντρωση βρίσκονταν άνθρωποι «του λυκείου και του πανεπιστημίου και του γυμνασίου και του δημοτικού, ανθρώπους των γραμμάτων, της σκέψης, και όλοι συνειδητοποιούν ότι η Παιδεία είναι σήμερα το υπ'αριθμόν ένα πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα».

Αντίστοιχα, η Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε πως «Υπήρχαν επιχειρήματα τα οποία βοηθούν και εμάς στη διαδικασία που γίνεται μέσα στη Βουλή, στο διάλογο, και που δείχνουν ότι υπάρχει ένας κόσμος στην εκπαίδευση που δεν είναι μέσα σε κομματικά επιτελεία, με τη στενή έννοια του όρου και που ανησυχεί γιατί αυτό που χρειάζεται η Παιδεία σήμερα είναι εθνική συνεννόηση, πάνω από όλα».

Ακόμη, ο συντονιστής της εκδήλωσης και ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, σημείωσε πως η πρωτοβουλία αποτελεί μια «πολύ καλή μαγιά», τονίζοντας πως στόχος είναι να αφυπνιστεί ο κόσμος και «να πει επιτέλους θα κατέβω να φωνάξω για το δικό μου το συμφέρον, δηλαδή για τα παιδιά μου και για τα εγγόνια μου και για όλους του επερχόμενους».

«Η κοινωνία των πολιτών ξύπνησε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, στην εκδήλωση μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάσω Κιντή, με αρκετά σκληρό τόνο, καθώς είπε πως «Είμαστε εδώ για να πούμε ένα μαζικό "όχι" στην προχειρότητα, την ιδεοληψία, το ρεβανσισμό, στην ισοπέδωση στον αναχρονισμό και την αδιαφορία», ανέφερε και στη συνέχεια έκανε λόγο για «δημοκρατία και ιδεοληψία α λα καρτ», αφού άλλωστε στην κυβέρνηση «πρώτα γκρεμίζουν και ύστερα σκέφτονται».

Έπειτα, το λόγο πήρε ο Ι. Αντωνίου, διευθυντής του 2ου πρότυπου-πειραματικού γυμνασίου Αθήνας, ο οποίος μίλησε για «αντιμεταρρυθμιστικές ανατροπές» και υπεραμύνθηκε των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τα «τα κολέγια των φτωχών».

«Η απενοχοποίηση της αριστείας που εξέφραζαν και συμβόλιζαν αυτά τα σχολεία αποτελεί εκ των πραγμάτων επιλογή αυθεντικού πειραματισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του, ο Ι. Κατσαρός, σχολικός σύμβουλος, τόνισε ότι ενώ προτεραιότητα της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση «μας γυρίζει στην προώθηση των ημετέρων, των κομματικών, στην επιστροφή στα σχολεία της ήσσονος προσπάθειας και τα πανεπιστήμια του κομματικού συνδικαλισμού».

Κλείνοντας, ο Ν. Σταυρακάκης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι είναι «βαθιά συντηρητικός και αντιδραστικός» ο χαρακτήρας των βασικών προωθούμενων αλλαγών και επεσήμανε την ανάγκη αυτοδιοικούμενων πανεπιστημίων, της επιστροφής επιστημόνων στη χώρα, αλλά και την ύπαρξη ενός προγράμματος εθνικής στρατηγικής για την Παιδεία.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015» κάλεσαν τον κόσμο σε συγκέντρωση, αύριο, Τρίτη, έξω από τη Βουλή, στις 20:30, όταν στην Ολομέλεια θα συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ, κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Ντ. Μπακογιάννη, Βασ. Κικίλιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Κουμουτσάκος, Μ. Βαρβιτσιώτης, ο πρώην υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και ο βουλευτής του κόμματος, Ν. Ορφανός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Λοβέρδος και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή