Το μυστήριο των αγαλμάτων της Νήσου Πάσχα και οι νέες θεωρίες των επιστημόνων

Το μυστήριο των αγαλμάτων της Νήσου Πάσχα και οι νέες θεωρίες των επιστημόνων

www.about.me/dberkowitz / www.marketersstudio.com" data-caption="(cc) David Berkowitz - www.about.me/dberkowitz / www.marketersstudio.com" data-credit="David Berkowitz/Flickr">

Μπορεί να φαντάζει απλό και εύκολο, αλλά τους αρχαιολόγους τους απασχολεί εδώ και χρόνια...Το ερώτημα που δεν μπορούν να απαντήσουν – ή μάλλον ένα ακόμη από τα ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντήσουν- αφορά τα μονολιθικά αγάλματα Μοάι τα οποία βρίσκονται στο Νησί Πάσχα και το πως οι αρχαίοι σμιλευτές τους κατάφεραν να ισορροπήσουν στα κεφάλια αυτών ένα ξεχωριστό κομμάτι που θυμίζει καπέλο και ονομάζεται «πουκάο».

Μια ομάδα ερευνητών πάντως υποστήριξε πως ίσως να βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση του αινίγματος, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλείσει οριστικά, άλλες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί.

Τα ιδιαίτερα αγάλματα Μοάι

Το Νησί Πάσχα ή Rapa Nui, στα πολυνησιακά, βρίσκεται μερικές χιλιάδες ναυτικά μίλια δυτικά της Νοτίου Αμερικής και το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, είναι τα 887 μονολιθικά αγάλματα, τα Μοάι. Τα αγάλματα αναπαριστούν ανδρικές φιγούρες ύψους 10μ και έχουν βάρος έως και 80 τόνων. Είναι φτιαγμένα από ηφαιστειακή στάχτη και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως για τους πρώτους κατοίκους του νησιού εξυπηρετούσαν κάποιον ιερό σκοπό.

Κάποια εκ των αγαλμάτων αυτών φέρουν στην κορυφή τους το πουκάο- καπέλο- το οποίο δεν είναι ενιαίο με το υπόλοιπο άγαλμα αλλά αποτελεί μια ξεχωριστή δημιουργία η οποία τοποθετήθηκε εκ των υστέρων στην κορυφή των αγαλμάτων, δηλαδή στο κεφάλι των προσώπων που αναπαριστούν.

Το ερωτήματα λοιπόν, τα οποία προβληματίζουν τους αρχαιολόγους αφορούν τόσο τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει η τοποθέτηση- δεδομένου του ύψους των αγαλμάτων και του βάρους του πουκάο- και φυσικά το πως κατάφεραν να το ισορροπήσουν δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών.

Μια ακόμη θεωρία αλλά καμία απάντηση

Μια νέα θεωρία θέλει τα πουκάο να έχουν τοποθετηθεί στα κεφάλια των αγαλμάτων με τη χρήση ράμπας. Όπως ανέφερε το Live Science, η ερευνητική ομάδα που ασχολήθηκε με το θέμα, επιστράτευσε κανόνες της φυσικής και προσπάθησε να υπολογίσει τις δυνάμεις, όπως πχ τη ροπή που απαιτείται για την τοποθέτηση των «καπέλων». Εφάρμοσαν διάφορες τεχνικές και τελικά έφθασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μέθοδος που εφάρμοσαν, ήταν αυτή της κύλισης του πουκάο, μέχρι την κορυφή του αγάλματος με τη βοήθεια μιας ράμπας η οποία ξεκινούσε από το έδαφος και έφτανε μέχρι το επιθυμητό σημείο ενώ χρησιμοποίησαν και έναν τροχαλία για να διευκολύνουν την κύλιση.

Ο ένας εκ των συγγραφών της μελέτης, ο Σιν Χίξον -προπτυχιακός φοιτητής αρχαιολογίας και γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον- παρουσίασε τα ευρήματα στο 80ο Ετήσιο Συνέδριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αμερικής και όπως υποστήριξε η συγκεκριμένη μέθοδος που ακολούθησαν οι ερευνητές είναι εύκολη, δεν απαιτεί περίτεχνα εργαλεία και υλικά και δεν απαιτεί περισσότερα από δέκα άτομα. Άρα δεν είναι απίθανο και οι κάτοικοι του νησιού να ακολούθησαν την ίδια μέθοδο. Όπως συμπλήρωσε δε, κάποια εκ των χαρακτηριστικών των αγαλμάτων "ενισχύουν" τη θεωρία της κύλισης.

Παρ 'όλα αυτά, ο Χίξον παραδέχθηκε ότι η έρευνα δεν είναι απολύτως πειστική και φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει άλλες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την πιθανή μέθοδο τοποθέτησης των «καπέλων» στα αγάλματα.

Έτσι οι έρευνες, συνεχίζονται και για αυτό και για όλα τα άλλα μυστικά που κρύβουν τα αγάλματα Μοάι.

Δημοφιλή