Σχολείο για το σεξ σπάει τα ταμπού στο Κιργιστάν

Σχολείο για το σεξ σπάει τα ταμπού στο Κιργιστάν
Kyrgyz couples take part in a mass wedding ceremony in the capital Bishkek on November 13, 2012. Thirty-five couples took part in the mass wedding sponsored by a state company. AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO (Photo credit should read VYACHESLAV OSELEDKO/AFP/Getty Images)
Kyrgyz couples take part in a mass wedding ceremony in the capital Bishkek on November 13, 2012. Thirty-five couples took part in the mass wedding sponsored by a state company. AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO (Photo credit should read VYACHESLAV OSELEDKO/AFP/Getty Images)
VYACHESLAV OSELEDKO via Getty Images

Το να διδάσκεις σε ανθρώπους να είναι σίγουροι για τη σεξουαλική επαφή είναι ζωτικής σημασίας, υποστηρίζει η ιδρύτρια ενός ιδιότυπου σχολείου για το σεξ στο Κιργιστάν, το οποίο έχει τόσο μεγάλη επιτυχία που επεκτείνεται και στο γειτονικό Καζακστάν.

Όταν η Rakhat Kenjebek kyzy άνοιξε το πρώτο σχολείο του σεξ στο Κιργιστάν πριν από τρία χρόνια, δεν ήταν καθόλου σίγουρη πώς θα το δεχόταν η τοπική κοινωνία. Το θέμα ήταν ταμπού από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και όλοι ήταν σκεπτικοί σχετικά με το αν η επιχείρησή της θα επεβίωνε.

Αλλά αυτές τις μέρες το Jade Gift school, το οποίο προσφέρει μαθήματα σχετικά με τη σεξουαλική φαντασίωση και το στοματικό σεξ, έχει περισσότερους από 150 μαθητές μεταξύ των ηλικιών 18 και 66. Αυτό έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλές που εκτείνεται σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και έχει ανοίξει και ένα υποκατάστημα στo Καζακστάν.

«Δεν περίμενα ποτέ αυτό να γίνει μια εργασία πλήρους απασχόλησης», δηλώνει η 31χρονη kyzy Kenjebek και προσθέτει: «Ήθελα να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν τη θηλυκότητά τους. Στην πρώην Σοβιετική Ένωση οι γυναίκες έπρεπε να λειτουργήσουν σα(ν) ρομπότ. Σήμερα πρέπει να ξυπνήσουν από το μετα-σοβιετικό τους λήθαργο».

Στο Κιργιστάν, το να μιλά κάποιος για τη σεξουαλικότητα είναι ακόμα αποθαρρυντικό και πολλοί νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε σύγχυση για το σεξ. Αυτό οδηγεί σε πολλά προβλήματα, αναφέρει η Bubusara Ryskulova, διευθύντρια του μοναδικού κέντρου κρίσης για γυναίκες στη χώρα. «Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το σεξ χτύπησε το Κιργιστάν σαν ένα σφυρί. Οι άνθρωποι δεν ήταν έτοιμοι. Τα κορίτσια πειραματίζονταν και φορούσαν προκλητικά ρούχα. Αυτό ερμηνεύτηκε με λάθος τρόπο.»

Με την υποστήριξη χορηγού από το εξωτερικό,που ονομάζεται Sezim, το κέντρο έχει βοηθήσει περισσότερες από 3.000 γυναίκες ετησίως από το 1998: με το 60% να δραπετεύουν από την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και άλλες που αντιμετωπίζουν την εμπορία και την απαγωγή τους σα νύφες .

Η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το σεξ συμβάλλει στην κατάχρηση, δηλώνει η Ryskulova. «Αν ένα ζευγάρι δεν είναι εκπαιδευμένο στο σεξ, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εμπειρίες. Το σεξ μπορεί να μην είναι η κύρια αιτία μιας κακής σχέσης, αλλά συχνά είναι ένα υποκειμενικό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ενδοοικογενειακή βία.Επίσης οι κοπέλες παρακολουθούν τα μαθήματα, καθώς φοβούνται ότι ο σύζυγός τους θα ξαναπαντρευτεί, αν και η πολυγαμία είnαι παράνομη.»

Εκτός από τα τακτικά μαθήματα γυμναστικής (τα οποία κοστίζουν περίπου £ 22 το μήνα και διαφημίζονται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης), το σχολείο προσφέρει ένα μάθημα για «μασάζ στον partener» και τη «σεξουαλική φαντασίωση». Τα μαθήματα, λέει η Kenjebek kyzy, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις γυναίκες να μάθουν να απολαμβάνουν αλλά και να σέβονται τον εαυτό τους.

Το σχολείο φροντίζει επίσης και για τους άνδρες. Σε ένα πολιτισμό με αυστηρά καθορισμένους ρόλους, οι άνδρες μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν επιπλέον πίεση, αναφέρει η Kenjebek kyzy.

Πρόσφατα λοιπόν, δημιουργήθηκε μια τάξη για τους άνδρες στην οποία διδάσκει ο πρώην bodybuilder και προπονητής φυσικής κατάστασης ο Αlexander Novitsky. «Όπως και στις γυναίκες έτσι και στους άνδρες, θέλουμε να ενισχύσουμε τους μύες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του σεξ, να τους διδάξουμε τις τεχνικές για την αποφυγή του καρκίνου του προστάτη και να δώσουμε συμβουλές για το πώς να ευχαριστήσουν τις γυναίκες» δηλώνει.

Το περασμένο φθινόπωρο, το Jade Gift άνοιξε ένα υποκατάστημα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, τo Αλμάτι και ένα ακόμα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στην πρωτεύουσα Αστάνα τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, η Kenjebek kyzy σκοπεύει να υποβάλει αιτήσεις στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καθώς επιδιώκει να εκπονήσει ένα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ, με την ελπίδα μια μέρα να ανοίξει αντίστοιχα σχολεία και στη Δύση.

Δημοφιλή