ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/05/2015 11:15 EEST | Updated 13/05/2015 11:15 EEST

Εμπλοκή των «έξυπνων» οχημάτων της σε 11 ατυχήματα παραδέχτηκε η Google

ASSOCIATED PRESS
FILE - This file photo taken Tuesday, May 13, 2014 shows a row of Google self-driving cars outside the Computer History Museum in Mountain View, Calif. California's Department of Motor Vehicles will miss a year-end deadline to adopt new rules for cars of the future because regulators first have to figure out how they'll know whether

Σε 11 ατυχήματα έχουν εμπλακεί κάποια από τα «έξυπνα» αυτοοδηγούμενα οχήματά της, παραδέχτηκε η Google- επιρρίπτοντας ωστόσο την ευθύνη στους άλλους οδηγούς, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Η Google παραδέχτηκε ότι αυτοκίνητα του στόλου υων αυτο-οδηγούμενων οχημάτων της έχουν εμπλακεί σε 11 ατυχήματα μέσα στα 6 χρόνια από την έναρξη του εγχειρήματος. Ωστόσο, η εταιρεία έσπευσε να επισημάνει ότι αιτία των περισσοτέρων ατυχημάτων ήταν το ανθρώπινο λάθος και όχι το σύστημα των αυτοκινήτων της.

«Εάν περνάτε πολύ χρόνο στον δρόμο, ατυχήματα είναι πιθανό να συμβούν είτε βρίσκεστε μέσα σε ένα κανονικό αυτοκίνητο είτε σε ένα αυτο-οδηγούμενο», δήλωσε ο Κρις Έρμσον, επικεφαλής του προγράμματος αυτό-οδήγησης της Google. «Κατά τη διάρκεια των 6 ετών, από τότε που ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα, τα αυτοκίνητά μας έχουν εμπλακεί σε 11 μικροατυχήματα (ελαφριές ζημιές αλλά καθόλου τραυματισμοί) στα 2.700.000 χιλιόμετρα που έχουν διανύσει οι οδηγοί μας σε αυτόνομη ή χειροκίνητη οδήγηση και ουδεμία φορά δεν αποτέλεσε το σύστημα αυτο-οδήγησης αιτία για το ατύχημα», πρόσθεσε.

«Ακόμα κι όταν το λογισμικό και οι αισθητήρες αναγνωρίζουν μια δύσκολη κατάσταση και αναλαμβάνουν έγκαιρη και αμεσότερη δράση από τον οδηγό, μερικές φορές δεν θα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε την 'πραγματικότητα' της ταχύτητας και της απόστασης», δήλωσε ο Έρμσον. «Ορισμένες φορές ίσως εμπλακούμε σε ατύχημα ακόμα κι όταν απλά περιμένουμε να ανάψει το φανάρι».

Η απάντηση της Google ήρθε μετά από δημοσίευμα τστο οποίο αναφερόταν ότι από τον Σεπτέμβριο έχουν συμβεί στην Καλιφόρνια 4 ατυχήματα με αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, 3 από τα οποία ανήκαν στην εταιρεία.