Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαΐου

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαΐου
Menelaos Myrillas / SOOC

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση, με τις διαπραγματεύσεις να λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους δανειστές έως το τέλος Μαΐου, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται επί τάπητος όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί καταρχήν με τους δανειστές, ώστε να προχωρήσει άμεσα η νομοθέτηση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε εκ νέου την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπου τέθηκε το συνολικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ξεκινούν πάλι την Πέμπτη στο Brussels Group αλλά και η «καυτή πατάτα» του φορολογικού. Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 5 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 23.00. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από αύριο, Πέμπτη, τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Ουσιαστικά έγινε μια πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση της ως τώρα πορείας της διαπραγμάτευσης και της συνέχειας. «Παρών» ήταν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης, κεντρικό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος έδωσε το στίγμα και μετέφερε το κλίμα των διαβουλεύσεων.

Επιβεβαιώθηκαν οι κόκκινες γραμμές

Στη συνεδρίαση έγινε σαφές ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν. Στα ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανοικτά (ασφαλιστικό-εργασιακά) δεν έχει προκύψει κάτι νέο για να γεφυρωθούν οι διάφορες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό έγινε συζήτηση για τα όρια που θέτει η ελληνική πλευρά και μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει στις διαπραγματεύσεις διατηρώντας τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τον ΟΛΠ, καθώς ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΔΕΔ. Ωστόσο ευρεία συζήτηση έγινε για τα φορολογικά μέτρα, κυρίως αναφορικά με το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, που θα μπορούσε να αποτελέσει συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Κύριος άξονας είναι να αυξηθούν τα έσοδα και να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική πίεση με τρόπο που θα μετακυλίονται τα βάρη από κάτω προς τα πιο υψηλά εισοδήματα. Το αν θα προχωρήσει πάντως το νομοσχέδιο θα εξεταστεί σε συνάρτηση με την πορεία της διαπραγμάτευσης, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα έλαβαν την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου και πολιτικές κατευθύνσεις δόθηκαν με σαφήνεια προς όλους τους υπουργούς.

Εργασιακά

Όσο για τα εργασιακά, κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και σαφής και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στα όσα έχουν προτείνει στους δανειστές.

Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν προς τη διαπραγματευτική ομάδα ήταν να κινηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής συμφωνία, παραμένοντας αμετακίνητες οι κόκκινες γραμμές.

Με το βλέμμα στη Ρίγα

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει έως το τέλος Μαΐου. Το νέο ορόσημο της Αθήνα είναι καταρχήν η Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα της Λετονίας στις 21 Μαΐου.

Εκεί η ελληνική πλευρά επιθυμεί να παρουσιάσει την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί, με στόχο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πάρει την πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών για την πραγματοποίηση ενός έκτακτου Eurogoup, με το αισιόδοξο σενάριο να θέτει ως ημερομηνία την 25η Μαΐου.

Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε αυτή η συνεδρίαση να γίνει ακόμα και στη Ρίγα της Λετονίας, παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο πιο πιθανό φαντάζει, εφόσον αποφασιστεί ένα έκτακτο Eurogoup. αυτό να γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής και πριν το τέλος του Μαίου.

Τα μέτρα

Νωρίτερα την Τετάρτη προηγήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Γ. Βαρουφάκη, Δ. Μάρδα, Παν. Νικολούδη και της Κ. Σαββαΐδου, στην οποία συζητήθηκε το φορολογικό - φοροεισπρακτικό πακέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα όπως:

  • Η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, η οποία θα λογοδοτεί μόνο στη Βουλή
  • Διατάξεις για νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων με επιβολή φόρου 15% -20%
  • Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής κάρτας για ποσά άνω των 70 ευρώ, πρώτα για νησιά του Αιγαίου με αυξημένη τουριστική κίνηση και εν συνεχεία για όλη την Ελλάδα
  • Καθιέρωση λοταρίας στους κατόχους αποδείξεων λιανικής πώλησης
  • Επιβολή φόρου 3-5% ανά διανυκτέρευση σε πολυτελή καταλύματα νησιών του Αιγαίου άνω των 4.000 κατοίκων
  • Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 18-19% με διατήρηση της έκπτωσης του 30% για τα νησιά
  • Φόρος 3% επί του τζίρου σε καφέ-μπαρ, νυχτερινά κέντρα και πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, μόνο για τη θερινή περίοδο
  • Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού και έργα τέχνης. Το συγκεκριμένο μέτρο εξετάζεται να εφαρμοστεί πανελλαδικά.
  • Έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ

Δημοφιλή