Ο κρητικός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς σε μια παράσταση-έκπληξη για Κρήτες και Παλαιστίνιους

Ο κρητικός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς σε μια παράσταση-έκπληξη για Κρήτες και Παλαιστίνιους
Megaro Mousikhs

Σε μια πρωτότυπη - παράσταση - έκπληξη θα πρωταγωνιστήσει ο Βασίλης Σκουλάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 16 Μαΐου.

Ο Ανωγειανός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, θα εμφανιστεί στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας έργα Κρητικά, Παλαιστινιακά και Μίκη Θεοδωράκη.

Μαζί του ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης που θα έρθει από το Ρέθυμνο για να τον τιμήσει και 25 μελής ομάδα χορού Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group από την μακρινή Παλαιστίνη που για πρώτη φορά επισκέπτονται την χώρα μας.

Μια παράσταση γεμάτη χρώματα με μοναδικές στολές & κοσμήματα, από την ιματιοθήκη του Ramallah Folklore Dance Group & του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης θα κατακλύσει τη σκηνή με δυο ορχήστρες Κρητική και Παλαιστινιακή που θα συμπράττουν ταυτοχρόνως.

Ένα μουσικό διάλογο της Κρητικής Παραδοσιακής μουσικής και αυτής των προγόνων των Κρητών και των Φιλισταίων που μέρος τους μετακινήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια στην Falestine, σημερινή Παλαιστίνη επιχειρούν να αναδείξουν επί σκηνής αυτοί που σχεδιάζουν την παράσταση και να δικαιώσουν την δήλωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ το 1981 στην Αθήνα: «Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη. Φύγαμε από την Κρήτη και πήγαμε στην Παλαιστίνη. Ξαναγυρίσαμε στην Κρήτη και ξαναφύγαμε από την Κρήτη και ξαναπήγαμε και εγκατασταθήκαμε μονίμως στην Παλαιστίνη…».

Άλλωστε όπως δηλώνει και ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Maraw Toubassi:

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς με σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών των Ελλήνων και των Παλαιστινίων, «Λαοί της Μεσόγειου- Λαοί της Θάλασσας» και οι δυο και να αναδείξει τους δεσμούς των λαών μας που πηγάζουν από τις κοινές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας»

Το Χορευτικό συγκρότημα Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group που έχει κάνει εμφανίσεις στο Παρίσι και στην Ευρώπη και συνεργάζεται με πολλές χώρες του κόσμου (πρόσφατα διοργάνωσε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Ραμάλα με την συμμετοχή δεκάδων χωρών) , θα έχει την ευκαιρία να συμπράξει με τους Βρακοφόρους Κρήτης και να αναδείξει τα κοινά στοιχεία μουσικά και πολιτιστικά των 2 λαών.

Χτυπήματα από Κρητικά στιβάνια και Παλαιστινιακές μπότες, κρουστά και γρήγοροι ρυθμοί της Μεσογείου έχουν την τιμητική τους με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σκουλά που θα περνάει από την ένταση των Κρητικών τραγουδιών στην μελωδία και την εσωτερικότητα των Παλαιστινιακών τραγουδιών. Μαζί του ως Guest star ο Haig Yazdjian γνωστός καλλιτέχνης του Αραβικού κόσμου αναγνωρισμένος και στην Ελλάδα. Συμμετέχει ο πολλά υποσχόμενος νεοεμφανιζόμενος τραγουδιστής Αλέξανδρος Μπελλές που έχει κάνει αίσθηση για το κρητικό ιδίωμα της φωνής του.

Το μουσικό ταξίδι θα περάσει από την παράδοση και την εναλλαγή των μελωδιών και των χωρών των δυο λαών σε έναν ακόμη κόσμο, αυτόν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έγραψε για τους Κρητικούς και για τους Παλαιστίνιους. Άλλη μια έκπληξη που περιμένει τον θεατή είναι η χορευτική απόδοση του Ζορμπά από τους Βρακοφόρους σε βηματισμό Κρητικής σούστας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του συνθέτη.

Ο Μαχμούντ Νταρουίς , ο μεγάλος εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων, θα συναντηθεί με τον Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, τον Ιάκωβο Καμπανέλη , τον Τάσο Λειβαδίτη και τον ποιητή Μίκη Θεοδωράκη στην σκηνή του Μεγάρου στα χείλη του Βασίλη Σκουλά.

Η παράσταση σκοπό έχει να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών. Οι πρόβες πραγματοποιούνται με ταξίδια συντελεστών και διοργανωτών σε Αθήνα και Παλαιστίνη. Για όσους έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, η διαπίστωση ότι οι δύο λαοί έχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες φυσιογνωμικά, στην ψυχοσύνθεση, στην κουλτούρα ακόμη και στην γαστρονομία, είναι κοινή.

Aπό τα έσοδα θα δοθεί δωρεά στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς Πνευμόνων «Η ΣΚΥΤΑΛΗ».

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Info:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Σάββατο 16 Μαΐου στις 21:00

Τιμές:

Φοιτητικά: € 10

Ζώνη Γ: € 15

Ζώνη Β: € 20

Ζώνη Α: € 22

Διακεκριμένη Ζώνη: € 35

Αγορά Εισιτηρίων Online: www.megaron.gr

Δημοφιλή