Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη: Ποιες άλλες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη: Ποιες άλλες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα
Money traders work at a computer terminal at a foreign exchange brokerage in Tokyo, Friday, Dec. 5, 2014. The dollar gained to 119.89 yen from 119.76 yen. The euro fell to $1.2384 from $1.2386. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)
Money traders work at a computer terminal at a foreign exchange brokerage in Tokyo, Friday, Dec. 5, 2014. The dollar gained to 119.89 yen from 119.76 yen. The euro fell to $1.2384 from $1.2386. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)
ASSOCIATED PRESS

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας όσον αφορά στα οικονομικά της προβλήματα, δεν είναι η μόνη χώρα που περνά δύσκολες ώρες όσον αφορά στην οικονομία της.

Σε ανάλυση την οποία υπογράφει ο Dr. Έλιοτ Μορς, διευθύνων σύμβουλος της Morss Global Finance στο TalkMarkets, υποδεικνύονται επτά χώρες, βάσει κριτηρίων όπως ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, τα ποσοστά ανεργίας, το έλλειμμα, το χρέος και τα τρέχοντα ελλείμματα λογαριασμών.

Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία του ΔΝΤ, τα οποία ήταν διαθέσιμα στα τέλη του Απριλίου.

Χώρες άνευ δικών τους νομισμάτων

Πίνακας 1: Δείκτες Οικονομικών Επιδόσεων, 2014

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «μια κατηγορία από μόνη της», βάσει του μεγέθους του χρέους της. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά της είναι ότι οι ηγέτες της, η ΕΚΤ και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης απλά αντιπαρατίθενται χωρίς να υπάρχει λύση εν όψει» αναφέρεται. Όσον αφορά στην Ιταλία, σημειώνεται ότι «τείνει να κινείται κάτω από το ραντάρ, ενώ για την Πορτογαλία εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με το αν έχει διαφύγει τον κίνδυνο ή όχι. «Η Κύπρος είναι σε ελεύθερη πτώση, αλλά δεν προσελκύει προσοχή λόγω του μεγέθους της» αναφέρεται.

Πίνακας 2: Διεθνή Οικονομικά, 2015

Και πάλι γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστό. Επίσης, σημειώνεται ότι προσοχής χρήζει και το Εκουαδόρ.

Χώρες με δικά τους νομίσματα

Πίνακας 3: Δείκτες επιδόσεων, 2014

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «ανώμαλη» περίπτωση της Ιαπωνίας, η οποία μπορεί να συνεχίζει επειδή οι πολίτες της συνεχίζουν να αγοράζουν το χρέους της. Παράλληλα, σημειώνεται ότι είχε μικρή ανάπτυξη μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σχετικά με τον Λίβανο και την Ιορδανία, αναφέρεται ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν μεγάλες ροές προσφύγων από τη Συρία. Η Τζαμάικα είναι σε ύφεση, ενώ προβληματικά είναι τα νούμερα και για την Αίγυπτο.

Πίνακας 4: Διεθνή Οικονομικά, 2015

Ενδιαφέρων χαρακτηρίζεται ο Λίβανος, ο οποίος ωστόσο μπορεί να συντηρείται λόγω του παρελθόντος του, κατά το οποίο ήταν το χρηματοοικονομικό κέντρο της Μέσης Ανατολής.

Συμπεράσματα

Καταλήγοντας, στην ανάλυση σημειώνεται πως η Ευρωζώνη διατρέχει κίνδυνο στο σύνολό της, καθώς, παρά το ότι η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί», σημαντικά είναι τα προβλήματα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης και της Ελλάδας είναι “σε άρνηση” (σημειώνεται ότι η ανάλυση είχε αναρτηθεί στο τέλος του Μαρτίου, οπότε δεν λαμβάνονται υπόψιν οι τελευταίες εξελίξεις) και δεν συζητούν τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα...βλέπω τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ευρωζώνης ως μάταιες και σπατάλη χρόνου. Η Ελλάδα θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο να βγει από την Ευρωζώνη και να κόψει δικό της νόμισμα. Και όταν συνειδητοποιηθεί ευρέως ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν».

Δημοφιλή