Θέμα ημερών το πρώτο πακέτο φόρων της κυβέρνησης

Θέμα ημερών το πρώτο πακέτο φόρων της κυβέρνησης
Eurokinissi

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε ότι έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του φορολογικού νομοσχεδίου. «H κατάθεση του στη Βουλή είναι θέμα ημερών» έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες στη HuffPost Greece διαβεβαιώνοντας ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει ότι θέλει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία και πρόσθεταν με νόημα ότι «ήρθε η ώρα και οι δανειστές να δείξουν ότι επιθυμούν αυτή τη συμφωνία»

Σε αυτό το κλίμα το οικονομικό επιτελείο κάνει τιτάνια προσπάθεια να ολοκληρώσει το βασικό πλαίσιο του νομοσχεδίου, ώστε αυτό να παρουσιαστεί από σήμερα Πέμπτη στο Brussels Group. Για αυτό το λόγο από σήμερα ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνομόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει ακόμα ένας γύρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι έως τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαΐου να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να επιβεβαιωθεί η πρόοδος που διαπίστωσε το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Ωστόσο, αν και δημόσια τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλούν για την προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να κλείσει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group, στην πραγματικότητα δεν ελπίζουν σε μια πλήρη τεχνική συμφωνία.

Παράγοντες που έχουν πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι «η στάση των επικεφαλής των θεσμών θυμίζουν την παλίρροια». Όπως εξηγούν, πλέον είναι προφανές ότι «κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία, οι τεχνοκράτες από την πλευρά των δανειστών φέρνουν στο τραπέζι ένα καινούργιο στοιχείο ή ένα πιο σκληρό μέτρο με στόχο να μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση».

Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι σε τεχνικό επίπεδο δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης συμφωνία και για αυτό το λόγο τονίζουν ότι η συμφωνία θα είναι πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην εξεύρεση κοινού τόπου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ώστε οι δύο πλευρές να οδηγηθούν στην τελική συμφωνία.

Και αυτό γιατί μοιάζει πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης όπως είναι κυρίως το Ασφαλιστικό, αλλά και τα εργασιακά. Αντίθετα σε προχωρημένο στάδιο είναι οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με το φορολογικό πακέτο, με το οποίο η κυβέρνηση θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό ύψους 3 δισ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα τα οποία έχουν συγκλίνει οι δύο πλευρές, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι προχωράει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που της έχουν θέσει οι θεσμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

  • Αλλαγές των συντελεστών ΦΠΑ. Το βασικό σενάριο προβλέπει έναν υψηλό και ένα μειωμένο συντελεστή. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει στο ύψος των δύο συντελεστών και κυρίως τι θα γίνει με τις εξαιρέσεις που υπάρχουν, αλλά και τον κατάλογο των προϊόντων που θα ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή. Πιο πιθανό είναι ο υψηλός συντελεστής να κυμαίνεται μεταξύ του 18% και 20%, ανάλογα με το αν θα καταργηθούν οι εξαιρέσεις, όπως είναι η μείωση των συντελεστών κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου. Αντίστοιχα ο αριθμός των προϊόντων που θα ενταχθεί στον χαμηλό συντελεστή θα κρίνει και το ύψος , το οποίο αναμένεται να κυμανθεί από 8% έως 10%.
  • Υποχρεωτικές συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για ποσά άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
  • Τέλος διανυκτέρευσης 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του Αιγαίου άνω των 3.000 κατοίκων.
  • Λοταρία αποδείξεων, ως κίνητρο για να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις. Η διαδικασία προβλέπει κληρώσεις που θα προσφέρουν δώρα με βάση το ναριθμό της απόδειξης.
  • Αύξηση έκτακτης εισφοράς για εισόδημα άνω των 30.000 ή 50.000ευρώ
  • Αύξηση υψηλού συντελεστή φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%
  • Κίνητρα αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων με συντελεστή από 15% έως 20%
  • Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Δημοφιλή