Απολογισμός Τσίπρα στο Economist: Οι 4 όροι της κυβέρνησης στους δανειστές - Δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις

Απολογισμός Τσίπρα στο Economist: Οι 4 όροι της κυβέρνησης στους δανειστές - Δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις

Πολλαπλά μηνύματα προς τους εταίρους έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, θέτοντας τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις της ελληνικής πλευράς, για συμφωνία.

  1. χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια,
  2. να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,
  3. αναδιάρθρωση του χρέους
  4. ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαρκής απαίτηση για μνημονιακά μέτρα δεν βοηθούν την εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ συνέστησε σε όσους έχουν στο μυαλό τους ότι θα ξεθωριάσουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, «να το ξεχάσουν».

Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι έχει υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία και ότι μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος και για τα υπόλοιπα ζητήματα. Κάποια από τα ζητήματα που έχει βρεθεί κοινό έδαφος είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, ο ΦΠΑ, αλλά και κάποιες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Την ίδια στιγμή όμως μένουν ανοικτά θέματα, όπως οι αλλαγές που ζητούν κάποιοι από τους θεσμούς, όπως είπε, στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι οι προτεινόμενες από τους θεσμούς αλλαγές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

«Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό» σημείωσε.

Δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπε «νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε μέσα σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, πορευόμαστε σε ναρκοθετημένο έδαφος, που προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση». Χαρακτήρισε δε μετριοπάθεια και όχι πλεονασμό το ότι η κυβέρνηση παρέλαβε καμμένη γη.

«Παραλάβαμε μια χώρα με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων ένα μήνα μετά τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε πάντως, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Μιλώντας για το Μνημόνιο, τόνισε ότι δεν ήταν απλώς ένα οικονομικό λάθος. Ήταν η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων και της μεσαία τάξης. Ήταν η προσπάθεια, πρόσθεσε, να υπερβεί η χώρα το αδιέξοδο μέσω μιας πρωτοφανούς εκκαθάρισης δικαιωμάτων. «Η πολιτική του μνημονίου ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε σε ύφεση. Οι εμπνευστές του Μνημονίου ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η πολιτική και οικονομική αυτή καταιγίδα ένα πράγμα άφησε ακλόνητο στη θέση του: Το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος που στήριζε την πολιτική και οικονομική ελίτ αυτής της χώρας» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε μεταξύ πολιτικής ελίτ, μιντιαρχών και Τραπεζών».

Οι 100 ημέρες της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε επίσης τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τις πρώτες 100 ημέρες, σε απάντηση όσων ασκούν κριτική ότι «έχουμε ξεχάσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις», όπως είπε.

Να σημειωθεί ότι ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε τη φράση «στην Ευρώπη πάμε καλά», σχολιάζοντας την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Final Four.

Δημοφιλή