ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/05/2015 09:34 EEST | Updated 16/05/2015 09:46 EEST

Μελανσόν: Η Ελλάδα τιμωρείται επειδή αντιστέκεται

hadrienl/Flickr

Στην εκτίμηση πως η Ελλάδα μετατράπηκε σε ένα οικονομικό εργαστήριο και ότι χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για να δείχνουν πως αντιμετωπίζονται αυτοί που αντιστέκονται, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «l'Humanite» ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012 Ζαν-Λικ Μελανσόν, με αφορμή το βιβλίο του «le Hareng de Bismarck».

Όπως λέει ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου του, στο οποίο υπερασπίζεται την Ελλάδα, είναι η τύχη που επιφύλαξαν στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Μελανσόν στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της «l'Humanite» αναφέρει ότι οδηγήθηκε στην απόφαση να συγγράψει το βιβλίο αυτό καθώς είχε εξοργιστεί από την συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης και από το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν αντιδρά.

«Είναι ένα βαρύ πολιτικό σφάλμα κατά του ευρωπαϊκού ιδεώδους να επιτρέπεται να μεταχειρίζονται ένα κράτος μέλος της ΕΕ κατ' αυτόν τον τρόπο», σημειώνει.

«Όταν κέρδισε ο Τσίπρας, συνάντησα τον Φρανσουά Ολάντ για να υπερασπιστώ την υπόθεση των Ελλήνων. Του είπα: αν επιτρέψουμε να ενεργήσουν εναντίον τους, στην συνέχεια θα είναι η σειρά της Γαλλίας. Ήδη μας μεταχειρίζονται, κατά βάθος, όπως τους Έλληνες. Η συμπεριφορά του Βερολίνου δεν υποστηρίζεται πουθενά και η γερμανοφοβία ξεσπά παντού στην Ευρώπη», επισημαίνει.

«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για να αποφευχθεί ένα ξενοφοβικό μίσος είναι να εξηγήσουμε την λογική με την οποία δρουν στην Γερμανία και την πολιτική που υπηρετεί το Βερολίνο», καταλήγει ο Μελανσόν στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ένας άλλος στόχος του βιβλίου του είναι να δώσει τέλος στην ιδέα ότι υπάρχει μόνον ένας δρόμος για να προχωρήσει το σύστημα και να ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση της χώρας αυτής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)