ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/05/2015 11:23 EEST | Updated 16/05/2015 11:23 EEST

Κούρεμα στα «κουρεμένα» ομόλογα καλείται να επικυρώσει το ΕΤΕΑ

Eurokinissi

Εισήγηση για κούρεμα στα ήδη «κουρεμένα» ομόλογα καλείται να επικυρώσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που θα συνεδριάσει εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας. Η εισήγηση αφορά στην ρευστοποίηση 100 εκατομμυρίων ευρώ από τα ομόλογα προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η τρέχουσα τιμή στην οποία θα γίνει η ρευστοποίηση είναι 22 ευρώ, ενώ η τιμή κτήσης των τίτλων ήταν 29 ευρώ. Το σπάσιμο των ομολόγων δηλαδή θα γίνει με ζημιά της τάξης του 25%.

Η ρευστότητα που διαθέτει το Ταμείο δεν επαρκεί για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς χρειάζεται 260 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να εξασφαλίσει μόνο τα 160 εκατομμύρια.

Η λύση που προκρίθηκε από τη νέα διοίκηση με τη σχετική εισήγηση είναι να προχωρήσει σε ρευστοποίηση μέρους των ομολόγων που διατηρεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι του ύψους των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Διαφορετικά η πληρωμή των συντάξεων δεν είναι εξασφαλισμένη, καθώς το υπουργείο Εργασίας αδυνατεί να βρει πόρους.

Πηγή: e-typos