ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/05/2015 07:40 EEST | Updated 16/05/2015 07:41 EEST

Νίκος Παππάς: Το μαρτύριο της ασφυξίας τελειώνει

Eurokinissi

«Οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης δεν παραβιάζονται» δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος ξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το μαρτύριο της σταγόνας φτάνει στο τέλος του», ενώ αναφερόμενος σε όσους σκέφτονται «ανταρσία» είπε πως όλοι θα κριθούν όχι από τι λένε στα τηλεπαράθυρα αλλά από το τι θα πράξουν μέσα στο Κοινοβούλιο».

Η λύση του ελληνικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι πρωτίστως πολιτική», επεσήμανε στη συνέντευξή του ο κ. Παππάς και υπογράμμισε πως θα ήταν εύκολο να βρεθεί εάν η Κυβέρνηση υπέγραφε την πέμπτη αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη.

Σε ερώτηση για το πόσο ακόμη θα διαρκέσει το μαρτύριο της σταγόνας ή της ασφυξίας ο κ. Παππάς απάντησε: «Γνωρίζουν άπαντες ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Παρά την όποια κινδυνολογία, η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεπής προς τις εντός και εκτός υποχρεώσεις της και παρά το γεγονός ότι ακόμη αυτό το μαρτύριο αντίκειται στην ουσία ακόμη και στις δεσμεύσεις των πιστωτών και εταίρων είμαι σίγουρος ότι και αυτό το μαρτύριο φτάνει στο τέλος. Η ομαλότητα στη ρευστότητα έπρεπε ήδη να έχει αποκατασταθεί»

Επιπλέον ο κ. Παππάς σημειώνει πως η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη.

«Κυρίως όμως να χαράζει την καινούργια ημέρα για τη χώρα, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και προσθέτει ότι οι κόκκινες γραμμές δεν θα παραβιαστούν.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι οι «κόκκινες» γραμμές της Κυβέρνησης δεν παραβιάζονται και σημειώνει πως η λύση του ελληνικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι πρωτίστως πολιτική.

Αναφερόμενος στα τεχνικά κλιμάκια, σημειώνει πως εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να λειτουργούν αυτονομημένα, αλλά οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της διαπραγμάτευσης, της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της κοινής ευρωπαϊκής πορείας και στόχευσης.

«Ως προς αυτά λογοδοτούν στους θεσμούς τους οποίους εκπροσωπούν και συνεπώς λογοδοτούν και έναντι της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός στο ερώτημα πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής ανταρσίας αν βουλευτές και υπουργοί δεν ψηφίσουν τη νέα συμφωνία απαντά: «Οι διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται. Όμως η ευθύνη που έχουμε όλοι μας είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεπαράθυρα αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο κοινοβούλιο. Από την πράξη και όχι από την εντύπωση και το κυνήγι της εντύπωσης».

Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν «αποχωρήσουν» από την Κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και αν υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής στην Κυβέρνηση του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις προγραμματικές συγκλίσεις» και για το σενάριο συμμετοχής Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι η συζήτηση αυτή «υπερβαίνει την απόφαση του εκλογικού σώματος και αντανακλά ξεπερασμένους ή όψιμους εγχώριους και ξένους, σχεδιασμούς οι οποίοι στερούνται πολιτικού περιεχομένου και νομιμοποίησης».

Ο κ. Παππάς επαναλαμβάνει ότι αυτή την ώρα δεν βοηθά καθόλου εάν ορισμένοι ακραίοι κύκλοι γύρω από την καγκελαρία, εμφανίζονται ως προτείνοντες την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως τονίζει, η Ελλάδα έχει προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αποδεδειγμένα με διάθεση για την εξεύρεση λύσης και οποιαδήποτε προσπάθεια, εκούσια ή ακούσια, υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης θα είναι αυτή που θα καταλήξει στα βράχια.

Ερωτηθείς για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και για το αν υπάρχει θέμα παραίτησής του, ο υπουργός Επικρατείας απαντά ότι ο κ. Στουρνάρας δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών του κ. Παπαδήμου.

«Οι υποχρεώσεις του διοικητή της ΤτΕ είναι δεδομένες και προβλέπονται από το καταστατικό της Τράπεζας, αλλά και από αυτό της ΕΚΤ. Η πολιτική ουδετερότητα και η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας είναι οι δύο απαράβατοι κανόνες που ο εκάστοτε διοικητής υποχρεούται να τηρεί απαρεγκλίτως. Συνεπώς, το πλαίσιο υπάρχει και φρονώ πως και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει τις υποχρεώσεις του και οφείλει να τις τηρεί όπως όλοι μας».

Για το άνοιγμα της ΕΡΤ και τις επιλογές προσώπων, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι «θα ήταν κακό μήνυμα να κάνουμε επιλογές με κριτήρια κομματικής πίστης. Ούτε να θεωρούμε ότι υπάρχουν λύσεις από παρθενογένεση».

Χαρακτηρίζει λυπηρό την ώρα που ξεκινά η διαδικασία επιστροφής των εργαζομένων, ένα τμήμα της ΠΟΣΠΕΡΤ να μιλά για ταφόπλακα, για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί παθογένειες του παρελθόντος και όσοι κραυγάζουν άναρθρα προσβάλλουν όχι μόνο όσους ανιδιοτελώς αγωνίστηκαν αλλά και όσους καθημερινά αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Τέλος, ο υπουργός για την κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αναφέρεται στο νέο νόμο που θα τεθεί σε διαβούλευση εντός του μήνα και θα ρυθμίσει τις τεχνικές, νομικές και οικονομικές υποχρεώσεις ώστε να πληρούνται τα εχέγγυα διαφάνειας και νομιμότητας. Επισημαίνει εξάλλου ότι με σχετικές αποφάσεις οι σταθμοί κλήθηκαν για πρώτη φορά να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του.