Λιβύη: Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους φτάνουν με δουλεμπορικά στην Ευρώπη μεταμφιεσμένοι ως πρόσφυγες

Λιβύη: Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους φτάνουν με δουλεμπορικά στην Ευρώπη μεταμφιεσμένοι ως πρόσφυγες
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
GIOVANNI ISOLINO via Getty Images

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου με τη βοήθεια εγκληματικών ομάδων και δουλεμπόρων, σύμφωνα με δηλώσεις Λίβυου αξιωματούχου που επικαλείται το BBC.

Ο Αμπντούλ Μπασίτ Χαρούν, κυβερνητικός σύμβουλος, δήλωσε ότι οι δουλέμποροι κρύβουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε πλοία γεμάτα με μετανάστες.

Οι ισχυρισμοί του, σύμφωνα με το BBC, βασίζονται σε συζητήσεις με ιδιοκτήτες πλοίων σε μέρη της Βόρειας Αφρικής που ελέγχονται από ένοπλες ομάδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Ισλαμικό Κράτος επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των πλοίων να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους με αντάλλαγμα το 50% των εσόδων τους.

Όπως δήλωσε ο Χαρούν, σε συνέντευξή του στο BBC Radio 5 live Investigates, οι τζιχαντιστές αναμειγνύονται με τους μετανάστες καθώς οι αρχές στην Ευρώπη είναι δύσκολο να καταλάβουν ποιος είναι μετανάστης και ποιος όχι.

«Συνήθως κάθονται ξεχωριστά από τους μετανάστες και δεν δείχνουν κανένα φόβο» δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος και πρόσθεσε πως οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν προσπαθήσει το 2015 να φτάσουν στην Ευρώπη ενώ περισσότεροι από 1.800 μετανάστες έχουν πνιγεί φέτος στην Μεσόγειο.

Δημοφιλή