Πως είναι να είσαι τρανς στην Ελλάδα του 2015;

Πως είναι να είσαι τρανς στην Ελλάδα του 2015;
SOOC

«Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον και η αποδοχή αυτής της διαφορετικότητας, μας ενώνει», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων ο Γεώργιος Κουρόγιωργας, υπεύθυνος Επικοινωνίας της Colour Youth, μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφί, τρανς, κουήρ αλλά και στρέιτ νέων με ευκαιρία την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσοφοβίας.

Ήταν στις 17 Μαΐου 1990, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον Διεθνή Κατάλογο Νοσημάτων. Παρά τους αγώνες που έχουν δώσει τα κινήματα για την ίση μεταχείριση των ανθρώπων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, τα ομόφυλα και διεμφυλικά άτομα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και να γίνονται θύματα αρνητικών στερεοτύπων, προκαταλήψεων ακόμα και βίαιων επιθέσεων.

Ιδιαίτερα για τους τρανς (διεμφυλικούς) ανθρώπους, καθημερινά ζητήματα, όπως η παραλαβή ενός δέματος από το ταχυδρομείο, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, ή πολύ περισσότερο η υποβολή αίτησης για εργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων και να είναι αιτία αποκλεισμών αν η εξωτερική έκφραση του φύλου δεν ταιριάζει με το φύλο έτσι όπως αυτό αναφέρεται στην ταυτότητα.

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Μαρία Γαλανού, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η κύρια διεκδίκηση της τρανς κοινότητας είναι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, δηλαδή η δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων, χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις όπως η ορμονοληψία, οι ψυχιατρικές διαγνώσεις ή όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει μετά από στείρωση ή επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Διεμφυλικό(απόδοση του αγγλικού transgender) ονομάζεται ένα άτομο του οποίου το κοινωνικό φύλο (εμφάνιση, συμπεριφορά, τρόποι) διαφοροποιείται από το ανατομικό φύλο ή αλλιώς το φύλο που καταγράφηκε νομικά κατά τη γέννηση, εξηγεί η κ. Γαλανού. Περιλαμβάνει, δηλαδή, όλες τις εκφράσεις και ταυτότητες φύλου που διαφέρουν απ' το καταγεγραμμένο ανατομικό φύλο. Είναι όρος - ομπρέλα που συμπεριλαμβάνει τα παρενδυτικά άτομα, crossdressers, dragqueens, drag kings, ανθρώπους που βρίσκονται είτε στο στάδιο της μετάβασης (transition) είτε έχουν ολοκληρώσει την μετάβασή τους, είτε έχουν κάνει είτε δεν έχουν κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Ωστόσο, επειδή ως νεολογισμός ο διεμφυλικός – ή είναι δύσχρηστος όρος, χρησιμοποιείται πιο συχνά ο πιο σύντομος, εύχρηστος και διεθνής όρος «τρανς», ο οποίος είναι αποδεκτός και αγκαλιάζει όλη την κοινότητα των ανθρώπων που η ταυτότητα ή έκφραση φύλου τους διαφοροποιείται από το ανατομικό φύλο.

«Έχουμε πολλές καταγραφές εξευτελιστικών συμπεριφορών που έχουν αντιμετωπίσει τρανς άνθρωποι, ακριβώς λόγω της ασυμφωνίας των στοιχείων ταυτότητας με την εξωτερική εμφάνιση του φύλου», τονίζει η κ. Γαλανού, αναφέροντας κάποιες περιπτώσεις:

Τρανς άντρας πέρασε στις εξετάσεις του Θεάτρου Τέχνης. Πήγε να κάνει την εγγραφή του και όταν διαπιστώθηκε η αναντιστοιχία της εμφάνισης με τα στοιχεία ταυτότητας, αρνήθηκε το προσωπικό, αλλά και ο Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης, να τον εγγράψουν. Του είπαν ότι ενδεχομένως θα υπήρχε θέμα με τις αντιδράσεις ορισμένων καθηγητών, ενδεχομένως και συμφοιτητών, και ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου του με χειρουργικές επεμβάσεις, να αλλάξουν τα έγγραφα ταυτότητάς του, ώστε να μπορέσουν να τον εγγράψουν.

Τρανς άντρας που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του μέσω χειρουργικών επεμβάσεων, έχει αλλάξει τα έγγραφά του στο ληξιαρχείο καθώς και την ταυτότητά του, και όταν πάει στο Πανεπιστήμιο που τελείωσε δεν του αλλάζουν τους τίτλους σπουδών του.

Τρανς γυναίκα που δεν έχει κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού πάει στο ταχυδρομείο να παραλάβει συστημένο γράμμα και όταν δίνει την ταυτότητά της που έχει αντρικά στοιχεία, περιφέρουν την ταυτότητά της στο υπαλληλικό προσωπικό και χλευάζεται.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, βέβαια, πέραν αυτών, συμπληρώνει η κ. Γαλανού, είναι κατά την αναζήτηση εργασίας. Διότι όταν τα στοιχεία ταυτότητας δε ταιριάζουν με την εξωτερική εμφάνιση, σχεδόν κανένας εργοδότης δεν προχωρά σε πρόσληψη. Έτσι πολλοί τρανς άνθρωποι, αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό από τον χώρο της εργασίας και συνεπακόλουθα και της κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, είναι ανασφάλιστοι δηλαδή και τούτο έχει ως αποτέλεσμα και αποκλεισμό τους από τον χώρο της υγείας, λόγω έλλειψης ασφάλισης.

Πάρα πολλά είναι τα περιστατικά, όταν τρανς άνθρωποι επισκέπτονται αστυνομικά τμήματα και, όταν διαπιστώνεται από τον αστυνομικό ότι τα στοιχεία ταυτότητας δεν ταιριάζουν με αυτό που βλέπουν αντιμετωπίζουν τραγικές συμπεριφορές εξευτελισμού, υπογραμμίζει η κ. Γαλανού. Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο γεγονός, όπου τρανς γυναίκα δέχτηκε επίθεση σε νυκτερινό κέντρο στην Εύβοια, και όταν κατέφυγε στην αστυνομία αντιμετώπισε τον εξευτελισμό αντί να την αντιμετωπίσουν ως θύμα ρατσιστικής επίθεσης.

Οι ομοφοβικές επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους, αμφίφιλους ή τρανς ανθρώπους σημειώνουν ανησυχητική αύξηση στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο κ. Κουρόγιωργας. Γιαυτό, όποιος δει κάποιο περιστατικό πρέπει να το αναφέρει, η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων είναι αρμοδιότητα όλων μας, συμπληρώνει.

Το Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης της 22ας Απριλίου θεωρείται ιστορικής σημασίας, λέει η κ. Γαλανού, καθώς για πρώτη φορά καταρτίστηκε ψήφισμα αποκλειστικά για τα τρανς δικαιώματα και ζητά από τα κράτη-μέλη: να υιοθετήσουν γρήγορες, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, βασισμένες στον αυτοπροσδιορισμό, δίχως καμία προϋπόθεση βασισμένη στα χαρακτηριστικά ενός προσώπου (όπως η υγεία ή η ηλικία), να αφαιρέσουν τις προϋποθέσεις επεμβάσεων στείρωσης ή άλλων ιατρικών διαδικασιών όπως ψυχιατρικές διαγνώσεις ή προϋποθέσεις για διαζύγιο όσον αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, να εξετάσουν την συμπερίληψη κενής καταχώρησης φύλου στα έγγραφα ταυτότητας για όσα πρόσωπα το επιθυμούν, να είναι πλήρως προσβάσιμες οι υπηρεσίες υγείας για τα τρανς πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών) χωρίς την ετικέτα της ψυχικής ασθένειας, να είναι υποστηρικτικά στην παροχή πληροφοριών, στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επαγγελματικές ομάδες για τα τρανς θέματα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή