Πολυσέλιδο κείμενο για συμφωνία με την Ελλάδα από την Κομισιόν

Πολυσέλιδο κείμενο για συμφωνία με την Ελλάδα από την Κομισιόν
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) is welcome by European Commission President Jean-Claude Juncker at the European Commission in Brussels on March 13, 2015. Tsipras is in Brussels for talks on Athens' debt-hit bailout. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) is welcome by European Commission President Jean-Claude Juncker at the European Commission in Brussels on March 13, 2015. Tsipras is in Brussels for talks on Athens' debt-hit bailout. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Πρόταση εξόδου από το αδιέξοδο που φαίνεται ότι έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «Βήμα», ότι κατέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Κομισιόν. Ωστόσο τόσο το Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιώσει την σχετική πληροφορία.

«Δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο από την Κομισιόν», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, το βράδυ της Δευτέρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν

Εν τω μεταξύ η Κομισιόν όπως μεταδίδει το Reuters, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει για κάποια νέα συμβιβαστική πρόταση Γιούνκερ προς την Ελλάδα.

Μάλιστα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Annika Breidthardt δήλωσε μέσω twitter: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ρεπορτάζ που κυκλοφορεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την Ελλάδα. Δεν γνωρίζω τέτοια πρόταση. Δουλεύουμε με στόχο ολοκληρωμένη συμφωνία».

Δημήτρης Παπαδημούλης: Κάποιοι προσπαθούν να «κάψουν» την προσπάθεια για έξοδο

Εν τω μεταξύ αμέσως μετά το δημοσίευμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με μήνυμά του στο twitter ανάφερε: «Η πρόταση της Κομισιόν, ανοίγει το δρόμο για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας αποδίδει. Ώρα ευθύνης για όλους...» σχολίασε αμέσως μετά το δημοσίευμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ωστόσο αμέσως μετά την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομισιόν Annika Breidthardt ο κ. Παπαδημούλης ανάρτησε νέο μήνυμα στο twitter στο οποίο δήλωσε: Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ Breidhardt δεν επιβεβαιώνει επισήμως το κείμενο. Κάποιοι ίσως επιδιώκουν,να "κάψουν" την προσπάθεια για διέξοδο.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Όπως αναφέρει το «Βήμα» πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο με τίτλο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» και διανεμήθηκε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σε αυτό το κείμενο τίθενται όλες οι προϋποθέσεις τόσο για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου, όσο και για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Οι προϋποθέσεις

Όσον αφορά στις δύο προϋποθέσεις αυτές έχουν ως εξής: Η πρώτη προϋπόθεση είναι η λήψη και φυσικά η νομοθέτηση των συμφωνηθέντων μέτρων, ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ. Επίσης ζητείται η εφαρμογή των συμφωνημένων με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Δημοσιονομικοί στόχοι

Επίσης στο κείμενο – λύση της Κομισιόν περιγράφονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018

Αυτοί οι στόχοι, όπως αναφέρει το «Βήμα», έχουν ως εξής:

-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ

-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ

-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα

Επιπλέον στο κείμενο περιγράφονται τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αλλά και τα μέτρα εκείνα που έχουν να κάνουν με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές τα μέτρα είναι:

-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του «Βήματος», στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ και ειδικότερα τονίζεται πως η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα.

Μάλιστα επισημαίνεται πως πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Η εκτίμηση δε που εκφράζεται είναι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της Ελλάδας από το EFSF.

Τι φέρεται ότι προτείνει η Κομισιόν

Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύονται η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ, το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Το «Βήμα» καταλήγει υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεσμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι στις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας θα συνεδριάσει το Brussels Group.

Δημοφιλή