Σχοινάς: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το κενό

Σχοινάς: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το κενό
Eurokinissi

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το κενό»,δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, η οποία όμως δεν εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως Επιτροπή χαιρετίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει το έργο της με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Συνεχίζονται οι επαφές σε εποικοδομητικό πνεύμα, υπάρχει πρόοδος, αν και παραμένει ακόμη αργή», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Οι όποιες επαφές στη Ρίγα δεν θα υποκαταστήσουν τις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας - Θεσμών

Ερωτηθείς αν το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας (21 -22 Μαΐου), ο Μ. Σχοινάς είπε ότι το θέμα της Συνόδου είναι η Ανατολική Εταιρική Σχέση και τόνισε ότι όποιες επαφές κι'αν γίνουν εκεί για το ελληνικό ζήτημα, δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν τις διαβουλεύσεις για να καλυφθεί το κενό μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.

Σε ερώτηση για το αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε στις 8 Μαΐου επιστολή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με την οποία των ενημέρωνε ότι η Ελλάδα δεν δύναται να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ της 12 Μαΐου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι δεν έχει σημασία το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά σημασία έχει πως η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση στο ΔΝΤ και τιμά τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Συνεχής η επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, αλλά έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα δημοσιοποιούν το περιεχόμενο των συζητήσεών τους.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Επιτροπή μετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις και υπενθύμισε ότι τόσο ο Πρόεδρος Γιούνκερ, όσο και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, έχουν εμπλακεί προσωπικά στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές προχωρούν, αλλά με αργούς ρυθμούς. Οι ίδιες πηγές, διέψευσαν ότι οι θεσμοί προετοιμάζουν πρόταση υπό τη μορφή τελεσιγράφου προς την Αθήνα, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή