ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/05/2015 03:37 EEST | Updated 18/05/2015 06:58 EEST

Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Eurokinissi

Μία από τις 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεκδικούν 105.000 περίπου υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες «άνοιξαν» σήμερα Δευτέρα με με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Φέτος στους μαθητές δόθηκε το κείμενο «Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης», του Β. Λαμπρινουδάκη (συλλογικός τόμος «Διάζωμα» κίνηση πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, Εκδόσεις Διάζωμα 2009 - Διασκευή).

Επ'αυτού, ζητήθηκε περίληψη του κειμένου, επαλήθευση ή διάψευση μιας σειράς διαπιστώσεων, εύρεση των τρόπων ανάπτυξης της έβδομης παραγράφου (συν δικαιολόγηση της απάντησης), αντικατάσταση τριών διαρθρωτικών λέξεων- εκφράσεων, εύρεση συνωνύμων και αντωνύμων, αιτιολόγηση διπλής παύλας, επισήμανση του ρηματικού προσώπου που κυριαρχεί στο κείμενο (και δικαιολόγηση της επιλογής του συγγραφέα).

Θέμα της έκθεσης ήταν το εξής:

«Σε ομιλία που θα εκφωνήσετε σε ημερίδα του Δήμου σας με θέμα “Προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς”, να εκθέσετε τις απόψεις σας (500-600 λέξεις) σχετικά με: α) τους λόγους για τους οποίους πρέπει το ευρύ κοινό να πλησιάσει και να γνωρίσει τους χώρους και τα μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και β) τις δραστηριότητες με τις οποίες οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι θα εξοικειωθούν με αυτά».

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄), ξεκινούν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα minedu.gov.gr και στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου sch.gr.

 Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.