«Κλειστά χαρτιά» από Σακελλαρίδη για τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. «Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές»

«Κλειστά χαρτιά» από Σακελλαρίδη για τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. «Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές»
Eurokinissi

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών και να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο κ. Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στις «κόκκινες γραμμές» είπε ότι είναι στοιχεία άμυνας σε μια συμφωνία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αιτήματα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης που οφείλουν να είναι αιτήματα και όλων όσων συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι τα ζητήματα είναι τέσσερα: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους, μη μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα, και τόνισε ότι όταν δηλώνει αισιόδοξος αυτό δεν σημαίνει ότι θα «πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές». «Τις κόκκινες γραμμές δεν τις βάζουμε επειδή έχουμε φετίχ με τις κόκκινες γραμμές. Είναι απαραίτητα συστατικά μιας συμφωνίας ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας - με αφορμή ερώτηση περί δημοσιεύματος των Financial Times για τελεσίγραφο τύπου Κύπρου- ότι η κυβέρνηση «δεν θα υπογράψει μνημόνιο» και ότι τα τελεσίγραφα δεν βοηθούν στην επίτευξη αμοιβαία επωφελούς λύσης, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει κάποιο. Μάλιστα, εκτίμησε ότι τέτοιες συζητήσεις τραυματίζουν τον διάλογο. Καλό είναι να μην μπαίνουν τελεσίγραφα και να υπερισχύσουν οι φωνές που θέλουν λύση, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του κ. Ρωμανιά το πρωί για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις, είπε ότι, όποιος και αν είναι ο τρόπος, δεν θα ισχύσει. Τους συνταξιούχους δεν τους απασχολεί η μέθοδος, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό που νοιάζει τον κόσμο είναι να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Σακελλαρίδης, ερωτηθείς περί ενδεχόμενης συνάντησης πολιτικών αρχηγών, απάντησε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει και αποδείξει ότι αποδέχεται οποιοδήποτε αίτημα του κατατεθεί για συνάντηση με οποιονδήποτε αρχηγό κόμματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι στις σκέψεις μας κάποιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών». Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν ανοίγει ενδεχόμενο εκλογών σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει στη Βουλή και δεν υπερψηφίσουν κυβερνητικοί βουλευτές, απάντησε ότι η συμφωνία, δεν θα αφήνει περιθώρια στις ΚΟ των δύο κομμάτων να μην την ψηφίσουν, καθώς θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής.

Όσον αφορά στην πρόταση Καμμένου περί ΝΑΤΟϊκής βάσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έχει κατατεθεί και στον πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει τεθεί επίσημα προς το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν έχει να κάνει με νέα βάση, αλλά για μεταφορά μιας σχεδιαζόμενης βάσης από την Κρήτη σε κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου.

Όσον αφορά στις δανειακές ανάγκες Ιουλίου και Αυγούστου, είπε ότι τα ζητήματα έχουν τεθεί, είναι εν γνώσει θεσμών και εταίρων ότι είναι πολύ υψηλά τα ομόλογα που λήγουν και ότι το ζήτημα έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει λύση τύπου Κύπρου και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τρίτο Μνημόνιο. «Το χρηματοδοτικό ζήτημα είναι από κοινού και θα δούμε πώς θα το λύσουμε μαζί με τους εταίρους».

FT: Εξετάζεται «φόρμουλα Κύπρου»

Σημειώνεται ότι, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ, τίθενται ερωτήματα σχετικά με το πόσο κοντά είναι η Αθήνα στη χρεοκοπία. Σύμφωνα με τους FT, αξιωματούχοι οι οποίοι είχαν γνώση σχετικά με τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε την άποψη του Πόουλ Τόμσεν, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να λάβει χώρα μια «γρήγορη και βρώμικη» διαδικασία έγκρισης, ενώ ένας από δύο αξιωματούχους, τουλάχιστον ένα από τα μέλη του συμβουλίου έθεσε το ζήτημα της παρουσίασης ενός «τελεσιγράφου» στην Ελλάδα (take it or leave it). Ωστόσο, στελέχη του ΔΝΤ είπαν ότι δεν έχουν ακόμα επαρκή δεδομένα από τις ελληνικές αρχές για ένα τέτοιο σχέδιο.

«Παρόμοια τακτική είχε χρησιμοποιηθεί τον Μάρτιο του 2013, όταν στην κυπριακή κυβέρνηση είχε παρουσιαστεί ένα αυστηρό πακέτο διάσωσης, και της είχε τονιστεί ότι πρέπει είτε να συμφωνήσει είτε να χάσει την στήριξη της ΕΚΤ για τον προβληματικό τραπεζικό τομέα της» αναφέρεται στο δημοσίευμα. Παράλληλα, συμπληρώνεται ότι ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες ανέφερε ότι η ιδέα μίας πρότασης/ παρουσίασης τύπου Κύπρου στην ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται θετικά από κάποιους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η πρόσφατη τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανού υπουργού Οικονομικών, υπέρ δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αυτή η προσέγγιση παραμένει μόνο μία από πολλές ιδέες που συζητούνται ανεπίσημα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Δημοφιλή