ΔΙΕΘΝΕΣ
19/05/2015 05:30 EEST | Updated 19/05/2015 05:30 EEST

«Ευκολότερο να μπεις σε εγκαταστάσεις με πυρηνικά όπλα παρά σε κλαμπ!». Ναύτης ντροπιάζει τον βρετανικό στόλο

FlarePhot/Flickr
HMS Victorious, one of the Royal Navy's four strategic missile submarines, departs her home port at HM Naval Base Clyde at Faslane in Scotland today (13 January 2005) for her major refit which will take place at Devonport, Plymouth. Victorious and her sister submarines provide the UK's national deterrent and can carry up to 16 Trident nuclear missiles.

Τους ισχυρισμούς ενός ναύτη του διερευνά το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, οι οποίοι εκθέτουν το καθεστώς ασφαλείας που ισχύει για τα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του, Trident.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent, o Ουίλιαμ Μακ Νίλι, με τον βαθμό του ναύτη καταστρώματος (able seaman), αφού έφυγε από τη θέση του (Α.Α.), δημοσίευσε στο Ίντερνετ μία αναφορά 18 σελίδων με τίτλο «Η μυστική πυρηνική απειλή» και υπότιτλο «έχετε ιδέα πόσο κοντά είμαστε σε μια πυρηνική καταστροφή ανά πάσα στιγμή;».

Στο έγγραφο, ο ΜακΝίλι- ο οποίος υπηρετούσε στα υποβρύχια- θέτει θέματα που ποικίλλουν, από την υγιεινή σε θέματα διατροφής μέχρι ισχυρισμούς ότι ένα υποβρύχιο ήταν σε περιπολία στον ωκεανό με πρόβλημα στα υδραυλικά που το εμπόδισαν να διεξάγει τεστ σχετικά με το αν μπορούσε να εκτοξεύσει τους πυραύλους του.

Ο 25χρονος από το Μπέλφαστ επίσης υποστήριξε ότι οι έλεγχοι ασφαλείας είναι τόσο χαλαροί που είναι «δυσκολότερο να μπεις στα περισσότερα κλαμπ» παρά σε ευαίσθητα σημεία των εγκαταστάσεων της βάσης υποβρυχίων στο Φάσλεϊν. Οι ισχυρισμοί του είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικοί, καθώς, όπως αναφέρει, όταν ήταν στο HMS Victorious νωρίτερα μέσα στο έτος, του είπαν ότι οι συναγερμοί στον έλεγχο πυραύλων και τον σταθμό παρακολούθησης ήταν στο mute (!) έτσι ώστε να μην τους ακούει το πλήρωμα. Επίσης, υποστηρίζει πως μέλη του πληρώματος του είπαν για πλημμύρες στο υποβρύχιο και μια φωτιά ενώ βρισκόταν στο λιμάνι που θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα 50 νεκρούς εάν είχε συμβεί στη θάλασσα. Όπως γράφει επίσης, έμαθε ότι το HMS Vanguard είναι στη χειρότερη κατάσταση από όλα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι είχε θίξει επανειλημμένα αυτά τα ζητήματα στους ανωτέρους του, αλλά ουδέποτε προσπάθησε κάποιος να κάνει κάτι.

Το Βασιλικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι διερευνά τόσο το περιεχόμενο της αναφοράς, όσο και τη δημοσίευσή της, ενώ το σκωτσέζικο κόμμα SNP αντέδρασε έντονα, καθώς το θέμα των υποβρυχίων το έχει απασχολήσει στο παρελθόν.

Ο ίδιος ο ΜακΝίλι- ο οποίος χαρακτηρίστηκε αδικαιολογήτως απών στις 11 Απριλίου- περιγράφει/χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως τεχνικό στο «σύστημα στρατηγικών όπλων Trident IIID5» και γράφει ότι ξέρει πως θυσιάζει τα πάντα για να πει στο κοινό πόσο κοντά βρίσκεται σε μια πυρηνική καταστροφή. «Θυσίασα την ελευθερία μου, χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου, μία καριέρα με καλά λεφτά, τις οικονομίες μου, πιθανώς την ίδια τη ζωή μου, απλά και μόνο για να δημοσιοποιήσω αυτές τις πληροφορίες. Είναι πιο πολύ σαν τον Δαβίδ εναντίον του Σούπερμαν παρά σαν τον Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ. Μόνος δεν έχω ελπίδα, αλλά εσείς, ο κόσμος, είστε ο κρυπτονίτης».