ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/05/2015 15:53 EEST | Updated 19/05/2015 15:54 EEST

Η ΝΔ καλεί Βαρουφάκη στην Εξεταστική για τα Μνημόνια

Menelaos Myrillas / SOOC

Την ιδιότητα του Γιάνη Βαρουφάκη ως συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και το γεγονός ότι υπέγραψε την επέκταση του Δανειακής Σύμβασης, επικαλείται η ΝΔ ως λόγους για την πρότασή της να καλέσει στην Εξεταστική για το Μνημόνιο τον νυν υπουργό Οικονομικών.

Όπως είπε ο επικεφαλής της ΝΔ στην επιτροπή Χρήστος Σταϊκούρας στη συζήτηση για τον πρώτο κατάλογο μαρτύρων που θα κληθούν από την εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των Μνημονίων, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και είναι υπουργός Οικονομικών μετά τον Ιανουάριο του 2015, προτείνεται να κληθεί για 3 λόγους:

  • Διετέλεσε σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου.
  • Υπέγραψε την τρίτη τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το περιεχόμενο όλων των επικαιροποιήσεων των Συμβάσεων είναι το ίδιο και διέπονται όλες από το αγγλικό δίκαιο.
  • Η ψηφισθείσα πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναφέρει ότι «το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής έχει απολύτως αποτύχει». «Την ίδια στιγμή όμως, ο νυν Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει, εγγράφως, στο Eurogroup, ότι τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της προηγούμενης Κυβέρνησης αποτελούν «σημείο αφετηρίας» και «σημείο εκκίνησης» για μια επωφελή για τη χώρα συμφωνία» σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος επικαλέστηκε αυτόν ως τρίτο λόγο για την κλήση του κ. Βαρουφάκη.

Τόσο ο κ. Σταϊκούρας, όσο και ο κ. Γ. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ πρότειναν να κληθούν οι πρώην και νυν επικεφαλής των θεσμών που συνεργάζονται με την κυβέρνηση, όπως οι Ντομινίκ Στρος Καν, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Τρισέ, Όλι Ρεν, Χοακίν Αλμούνια, Πιέρ Μοσκοβισί, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ καθώς και οι επικεφαλής της Τρόικας Κλάους Μαζούχ, Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς.