ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2015 09:32 EEST | Updated 20/05/2015 09:32 EEST

Μεξικό: 15 αγνοούμενοι στην περιοχή όπου εκτελέστηκαν οι 43 φοιτητές

HECTOR GUERRERO via Getty Images
Mexican soldiers stop a car at a checkpoint in Villa Purificacion, Jalisco State, Mexico on May 7, 2015, during the 'Jalisco operation'. The death toll from a Mexican drug cartel's rocket-propelled grenade attack on an army helicopter rose to eight Thursday after a police woman and a soldier succumbed to their wounds. AFP PHOTO/Hector Guerrero (Photo credit should read HECTOR GUERRERO/AFP/Getty Images)

Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί στην νοτιοδυτική Μεξικανική Πολιτεία του Guerrero, στην οποία 43 φοιτητές εκτιμάται ότι είχαν εκτελεστεί από συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών το 2014.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι άνθρωποι εξαφανίστηκαν από την Chilapa, μια πόλη που έχει «φιλοξενήσει» πολλά βίαια περιστατικά εν όψει των εκλογών του Ιουνίου. Η περιοχή είναι γνωστή για εγκλήματα σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών και την πολιτική διαφθορά. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξαφάνιση ήρθε μετά από έφοδο ένοπλης ομάδας εκδικητών που πήρε τον έλεγχο της πόλης. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι 11 από τους εξαφανισμένους έχουν απαχθεί, ενώ η τύχη των υπολοίπων δεν είναι γνωστή.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η Chipala απέχει μόλις 200 μέτρα από την Iguala, την πόλη από την οποία εξαφανίστηκαν 23 φοιτητές τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Το περιστατικό είχε στοιχίσει αρκετά στον Μεξικανό πρόεδρο Enrique Pena Nieto, του οποίου η πολιτική καριέρα εισήλθε σε μια περίοδο κρίσης.

Η κυβέρνηση είχε πει ότι οι φοιτητές είχαν απαχθεί από διεφθαρμένους αστυνομικούς που είχαν παραδώσει τους νέους σε διακινητές ναρκωτικών, οι οποίοι με την σειρά τους τους εξαφάνισαν. Μέχρι στιγμής, έχει ταυτοποιηθεί το πτώμα μόνο ενός φοιτητή. Τέλος, εκτιμάται πως από το 2007 πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό.

Πηγή: Reuters