Έρευνα: Όλο και πιο επικίνδυνη η οδήγηση λόγω «εθισμού» σε Twitter, selfies και βίντεο

Έρευνα: Όλο και πιο επικίνδυνη η οδήγηση λόγω «εθισμού» σε Twitter, selfies και βίντεο
Lotus Carroll/Flickr

Φαίνεται πως όσο περισσότερες δυνατότητες παρέχονται, χάριν στα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχήας μας, όλο και πιο πολλές είναι και οι προκλήσεις που προβάλλουν, για την αξιοποίηση τους με ασφάλεια.

Η AT&T, αμερικανική εταιρία τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο της καμπάνιας της Μπορεί να περιμένει (It can wait), που σκοπό έχει να μειώσει τα οδικά ατυχήματα που οφείλονται στη χρήση Διαδικτύου που γίνεται παράλληλα, τη στιγμή της οδήγησης, διεξήγαγε μια δημοσκόπηση, προκειμένου να εξετάσει τις οδηγικές συνήθειες που ισχύουν στην Αμερική, καθώς και το πόσο προσηλωμένοι είναι οι αμερικανοί οδηγοί κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Η εταιρία ρώτησε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, ηλικίας από 15 έως 65 ετών, οι οποίοι καθημερινά πραγματοποιούν τουλάχιστον μία διαδρομή.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, καθώς, όπως φαίνεται, όχι μόνο το 60% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως στέλνει γραπτά μηνύματα από το κινητό του, ενώ βρίσκεται σε κίνηση, αλλά το 33% εξ αυτών, επίσης, φέρεται να ασχολείται με τα emails του, ενώ οδηγάει.

Ακόμη, το 10% αποκρίθηκε πως παρακολουθεί βίντεο, τη στιγμή που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, ενώ ποσοστό 14% είναι συνδεδεμένο στο Instagram και 28% γενικότερα σερφάρει στο Διαδίκτυο.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το 30% των χρηστών που ασχολείται με το Twitter ενώ οδηγάει, δήλωσαν πως το κάνουν «όλη την ώρα».

Αριθμός μεγαλύτερος από το ένα τέταρτο, των όσων βγάζουν φωτογραφίες τη στιγμή της οδήγησης, υποστήριξαν πως πιστεύουν πως μπορούν να το κάνουν “με ασφάλεια”. Μέσα από τις εν λόγω συνήθειες, φαίνεται να προκύπτει και ο όρος «οδηγική selfie» (driving selfie), που είναι ευρέως διαδεδομένος τελευταία.

Το γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που βγάζουν φωτογραφίες, ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, παραδέχθηκαν πως οφείλεται σε σχετικό «εθισμό» τους, η AT&T λάνσαρε μια νέα, ανάλογη εφαρμογή, η οποία αποστέλλει αυτοματοποιημένα μηνύματα απάντησης, από τα κινητά των ανθρώπων που οδηγούν, σε όποιον προσπαθήσει να έρθει σε επαφή μαζί τους, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν πως δεν θα ενοχληθεί ο οδηγός από ηχητικές ειδοποιήσεις, όπως για παράδειγμα τη λήψη ενός μηνύματος.

Ψυχολόγοι αποδίδουν την ανάγκη μας αυτή, να βρισκόμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι με το κινητό μας και, μέσω αυτού, με τον υπόλοιπο κόσμο και τις τυχόν εξελίξεις που προκύπτουν ανά δευτερόλεπτο, στην απελευθέρωση ντοπαμίνης που πραγματοποιείται κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή- όπως ακριβώς συμβαίνει όταν τρώμε σοκολάτα, κάνουμε έρωτα ή χρήση κοκαϊνης, προσθέτουν.

Δημοφιλή