ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/05/2015 19:53 EEST | Updated 20/05/2015 19:56 EEST

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την ιστορική πόλη Παλμύρα

ASSOCIATED PRESS
FILE - This FILE photo released on Sunday, May 17, 2015, by the Syrian official news agency SANA, shows the general view of the ancient Roman city of Palmyra, northeast of Damascus, Syria. Islamic State militants seized parts of the ancient town of Palmyra in central Syria on Wednesday after fierce clashes with government troops, renewing fears the extremist group would destroy the priceless archaeological site if it reaches the ruins. (SANA via AP, File)

Την αρχαία και ιστορική πόλη Παλμύρα έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, έχοντας μάλιστα τρέψει σε φυγή τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Συρίας, που βρίσκονταν σε περιοχή.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν, ενώ οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης. Την είδηση αυτή επιβεβαιώνει και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, έως και σήμερα, που το Ισλαμικό Κράτος παίρνει τον έλεγχο μίας πόλης απευθείας από τις συριακές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, την στιγμή που οι συνασπισμένες δυνάμεις των τελευταίων έχουν ήδη χάσει σημαντικά εδάφη στα βορειοδυτικά και στα νότια της χώρας, από επαναστατικές δυνάμεις, τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως έγινε γνωστό, πάντως, το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού της πόλης την είχε εκκενώσει, πριν από την απόσυρση των δυνάμεων του συριακού στρατού.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες, όσον αφορά το τι απέγιναν οι δυνάμεις του συριακού στρατού που βρίσκονταν σε φυλάκιο στα προάστια της πόλης, όπως επίσης και μια σημαντική στρατιωτική φυλακή.

Η Παλμύρα, που είναι γνωστή και ως Ταδμούρ, είναι χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, η οποία μάλιστα, αφενός έκανε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες, αφετέρου ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου τόσο να προστατευθεί ο ντόπιος πληθυσμός, όσο και να «διαφυλαχθεί η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά» της Συρίας, όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε.

Σημειώνεται πως το Ισλαμικό Κράτος έχει καταστρέψει αρχαιότητες και μνημεία στο γειτονικό Ιράκ, ενώ τις τελευταία δυνάμεις του και στις δύο χώρες γίνονται στόχοι συντονισμένων αεροπορικών επιδρομών, υπό την ηγεσία των Η.Π.Α.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος αρχαιοτήτων της Συρίας, Maamoun Abdulkarim, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως εκατοντάδες αγάλματα μετακινήθηκαν εγκαίρως σε ασφαλείς τοποθεσίες, αλλά έκανε έκκληση στο συριακό στρατό και τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.

«Υπάρχει φόβος για το μουσείο και τα μεγάλα μνημεία, που δεν μπορούν να μετακινηθούν», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια μάχη που αφορά όλο τον κόσμο».