ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/05/2015 09:19 EEST | Updated 20/05/2015 10:15 EEST

«Ασκούμενους σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς» φέρεται να χαρακτήρισε ο Γιούνκερ τους Τσίπρα-Βαρουφάκη

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, welcomes Greece's Prime Minister Alexis Tsipras upon his arrival at the European Commission headquarters in Brussels Friday, March 13, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Με δύο ασκούμενους, οι οποίοι πραγματοποιούν εγχείριση ανοικτής καρδιάς φέρεται να παρομοίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, το οποίο επικαλείται την Handelsblatt.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η DW, ομάδα βουλευτών από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα στη Γερμανία επέβαλαν να συμπεριληφθούν στην ατζέντα της συνεδρίασης της ΚΟ την Τρίτη οι εξελίξεις για την Ελλάδα με σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στόχος τους να διεξαχθεί ευρύτερη συζήτηση για το ενδεχόμενο Grexit.

«Οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιήθηκαν στο βαθμό που επεδίωκαν. Ο Σόιμπλε καθησύχασε ότι δεν πρέπει να γίνονται εικασίες για τυχόν σχέδιο β΄. Ωστόσο η ατμόσφαιρα στην ΚΟ χειροτερεύει όλο και περισσότερο όχι μόνο ανάμεσα σε βουλευτές δευτερεύουσας σημασίας, αλλά και σε πρωτοκλασάτους. Η ηγετική της ομάδα επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η συνάντηση τους εντυπωσίασε, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Handelsblatt» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, συμπληρώνεται, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης της Ελλάδας και η συζήτηση κατέληξε να γίνει σε υψηλούς τόνους. Ο Γιούνκερ επέμενε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία μέλος της Ευρωζώνης - διακηρυγμένος στόχος της Αγκελα Μέρκελ και του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όχι πάση θυσία. Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να παρομοίασε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη σαν δύο ασκούμενους που κάνουν εγχείριση ανοικτής καρδιάς, όπως μεταφέρουν βουλευτές που συμμετείχαν στη συζήτηση, αλλά επέμενε στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης για να διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, στο δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρεται ότι στο ερώτημα εάν η ευρωζώνη μπορεί να διανοηθεί από τον Ιούνιο διάσωση της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ υψηλόβαθμός ευρωπαίος διπλωμάτης απάντησε αρνητικά με κατηγορηματικότητα. Ναι μεν προσπαθούν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι κύκλοι να διαιρέσουν τους δανειστές αλλά δεν πρόκειται να το επιτύχουν, σημειώνει ο διπλωμάτης. Για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να πείσει τους σκεπτικιστές από την ΚΟ της ομάδα για την αναγκαιότητα νέου πακέτου στήριξη σε περίπτωση που θα χρειαζόταν.

Όχι χωρίς το ΔΝΤ, είναι το βασικό μήνυμα που μετέφερε η ηγεσία της ΚΟ στον Γιούνκερ.